Foto: DELFI

Tiks pārdalīti finanšu līdzekļi 130 tūkstošu eiro apmērā, lai izveidotu multimediālu mūsdienu latviešu populārās mūzikas programmu, paredz pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā atbalstītais priekšlikums. Par šādu summu samazināsies Latvijas Radio 5 jeb "pieci.lv" finansējums.

Priekšlikumā pamatojumā norādīts, ka "Latvijā nav latviešu popmūzikas radiostacijas jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem, bet ir spēcīgas krievu un angļu popmūzikas stacijas".

Tas paredz pārdalīt finanšu līdzekļus no budžeta apakšprogrammas "Radioprogrammu veidošana uz izplatīšana" uz apakšprogrammu "Komerciālās televīzijas un radio" 130 tūkstošu eiro apmērā.

Iepriekš pie Budžeta komisijas vērsās Latvijas komerciālo radiostaciju asociācija. Vēstulē komisijā asociācijas priekšsēdētājs Ivo Baumanis skaidrojis, ka tas, ka Latvijā nav latviešu popmūzikas radiostacijas jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem, ir radījis to, ka "Latvija ir praktiski zaudējusi vienu no ietekmīgākajiem līdzekļiem latviskās, nacionālās apziņas ieaudzināšanā jauniešos – dziesmas dzimtajā latviešu valodā".

"Ikdienas mūzikas programmu veidošanā Latvijas radiostacijās sastopas ar problēmu, ka trūkst aktuālās jeb mūsdienās radītas latviešu populārās mūzikas," vērsis uzmanību asociācijas vadītājs.

"Latvijā ir nepieciešami elektroniskie mediji, kas kalpo kā vide tiem jauniešiem, kas vēlas radīt un izpildīt dziesmas latviešu valodā," skaidrots vēstulē. Līdzīgu apgalvojumu komisijas sēdē izteica arī Saeimas deputāts un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS). Viņš skaidroja, ka pats vecumā līdz 30 gadiem spēlējis grupā. Toreiz viņš jutis, ka šāda radiostacija ir nepieciešama. Vairāki deputāti kritizēja Latvijas Radio 5. Arī priekšlikuma iesniedzējs Imants Parādnieks (NA).

"Par šādu mediju varēja kļūt Latvijas Radio 5, kura mērķa auditorija ir 15-30 gadus veci jaunieši. Diemžēl šis projekta mērķis bija nevis latviešu popmūzikas attīstīšana, bet gan konkurēšana ar Latvijā vadošajām jauniešu raidstacijām," skaidrojis Baumanis. "Tā rezultātā pēc 2,5 gadu darba un projektā ieguldītiem vismaz 1,5 miljoniem eiro, LR5 ir vien 13. vietā pēc popularitātes auditorijā 15-30 gadu vecuma grupā."

Asociācija aicināja pārdalīt 130 tūkstošus no Latvijas Radio 5 jaunas multimediālas latviešu aktuālās populārās mūzikas platformas veidošanai. "Proti, pārdalīt daļu līdzekļu no Latvijas Radio 5 uz atklāta konkursa kārtībā sadalāmu finansējumu," norādīts vēstulē.

Par priekšlikumu būs jālemj vēl Saeimai.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Ziņots, ka pirmdien Budžeta komisija turpina vētīt nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta priekšlikumus otrajam lasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!