Foto: F64

Ceturtdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sāka vētīt nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta priekšlikumus otrajam lasījumam. Komisija atbalstīja ne tikai iepriekš valdības atbalstītos priekšlikumus, bet arī virkni citu – sporta, izglītības un citās jomās.

Pirms priekšlikumu izskatīšanas opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) informēja komisijas biedrus, ka ir "pret jebkādām kvotām" un lūdza to piefiksēt.

Savukārt Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) gan jautāja deputātam, kā tiks identificēts, kuri priekšlikumi ir kvotas. Piemēram, viņu interesēja, vai Ministru kabineta priekšlikumi ir kvotas. Bondars atbildēja, ka "jūs neesat tik meistarīgi, lai Ministru kabineta priekšlikumos iekļautu kvotas".

Komisija atbalstīja deputātu Imanta Parādnieka (NA), Armanda Krauzes (ZZS) un Edvarda Smiltēna (V) priekšlikumu novirzīt nākamgad no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,55 miljonus eiro olimpiskā centra "Ventspils" sporta infrastruktūras attīstības projektam, 1,55 miljonus eiro slēgto tenisa kortu celtniecībai Liepājā, 1,1 miljonu eiro Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai un vieglatlētikas manēžas celtniecībai Valmierā, 0,6 miljonus eiro multifunkcionālās sporta halles būvniecībai Jēkabpilī, 0,6 miljonus eiro Madona biatlona un slēpošanas sporta bāzes "Smeceres sils" attīstīšanai un 0,3 miljonus eiro Bauskas peldbaseina būvniecībai.

Atbalstītie priekšlikumi paredz arī finansējumu 2018. un 2019. gadā. Piemēram, olimpiskā centra "Ventspils" sporta infrastruktūras attīstības projektam plānots ne tikai 2017. gadā piešķirt 1,55 miljonus eiro, bet tādu pašu summu arī 2018. un 2019. gadā.

Tāpat tika atbalstīts priekšlikums vienu miljonu eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nākamgad novirzīt Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra attīstības projektam – jaunās paaudzes sensoru programmējamo antenu lauka radioteleskopa stacijas "LOFAR" izveidei. Šo priekšlikumu valsts budžeta projekta otrajam lasījumam iesniedza Augusts Brigmanis (ZZS) un Jānis Upenieks (V). Priekšlikums paredz 2018. gadā projektam virzīt teju divus miljonus, savukārt 2019. gadā teju miljonu.

Tika arī atbalstīts Brigmaņa un Parādnieka priekšlikums nākamgad novirzīt 1,55 miljonus eiro Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstības nodrošināšana, kā arī Krauzes un Upenieka priekšlikums – teju 0,9 miljonus eiro nākamgad virzīt Vides izglītības centra izveidei.

Lai gan šie priekšlikumi iepriekš tika atbalstīti arī Ministru kabinetā, par tiem sēdes laikā izcēlās plašas diskusijas.

Komisija gan atbalstīja vēl virkni tā saucamo "deputātu kvotu". Arī sporta jomā, piemēram, tika atbalstīts deputāta Valda Kalnozola (ZZS) priekšlikums nākamgad septiņus tūkstošus eiro virzīt inventāra iegāde "Latvijas Taekwon-do ITF asociācijai".

Tāpat komisija atbalstīja teju 10 tūkstošus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem virzīt Bridža federācijai Latvijas jaunatnes komandu dalībai Eiropas čempionātā.

Atbalstīts arī deputātu Solvitas Āboltiņas (V), Brigmaņa un Raivja Dzintara (NA) priekšlikums Žaņa Lipkes memoriāla nodrošināšanai nākamgad novirzīt 30 tūkstošus eiro. Sēdi apmeklēja arī memoriāla valdes priekšsēdētājs Māris Gailis. Viņš lūdza nodrošināt papildu finansējumu ik gadu, lai nauda nebūtu jālūdz katru gadu. Kā atklāja Gailis, šis papildu finansējums domāts algu celšanai.

Dzintara, Brigmaņa, Āboltiņas un citu deputātu priekšlikums paredz 300 tūkstošos eiro lielu dotāciju kinofilmas "Nameja gredzens" uzņemšanai, arī šo priekšlikumu komisija atbalstīja.

Budžeta komisija arī atbalstīja priekšlikumu, kas paredz 100 tūkstošus eiro piešķirt Latvijas Mazpulkiem, un priekšlikumu, kas paredz 100 tūkstošus eiro piešķirt Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas darbībai.

Deputāti sniedza atbalstu arī vairākiem Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcijas priekšlikumiem. Piemēram, 10 tūkstoši eiro tiks virzīti fondam "Mīlestības pedagoģija" mīlestības terapijas programmas nodrošināšanai 12 pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem ar emocionāliem un uzvedības traucējumiem, veicinot viņu integrāciju sabiedrībā.

Atbalstīts arī Zaļo un zemnieku savienības priekšlikums, kas paredz piešķirt trīs tūkstošus eiro Zemkopības ministrijai, lai atkārtoti izdotu biedrības "Siera klubs" grāmatu "Jāņu siers".

Tāpat kā pērn, komisija arī šogad atbalstīja līdzekļu piešķiršanu Latvijas Pensionāru federācijai, kuras priekšsēdētājs Andris Siliņš (ZZS) ir Saeimas deputāts.

Budžeta komisija izskatīja vairāk nekā 280 priekšlikumu. Komisija tos turpinās vērtēt pirmdien.

Par priekšlikumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!