Foto: LETA

Frakcija "No sirds Latvijai" nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā aicina viņu izmantot Satversmē noteiktās tiesības un atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kas paredz augstākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai.

"No sirds Latvijai" uzskata, ka ar minētajiem grozījumiem, pirmkārt, tiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, portālu "Delfi" informēja frakcijā.

Proti, cilvēks, kas tagad strādā un ir apdrošināts bezdarba gadījumam, pēc 2017. gada 1. janvāra var zaudēt tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, lai gan pašlaik, veicot apdrošināšanas iemaksas, viņam tas tiek garantēts.

Otrkārt, "No sirds Latvijai" uzskata, ka, izskatot iesniegtos priekšlikumus, ir pārkāpts Saeimas Kārtības rullis, jo Saeimas sēdē sākumā nebalsoja par priekšlikumiem, kas visvairāk atšķiras no atbildīgās komisijas priekšlikuma – šajā gadījumā pozīcijas priekšlikumiem.

"No sirds Latvijai" ieskatā diskutējams ir arī likumprojekta anotācijā sniegtais pamatojums grozījumu nepieciešamībai, tas ir, ka turpmāk no sociāla budžeta līdzekļiem tiks finansētas Nodarbinātības valsts aģentūras darbs.

Ziņots, ka Saeima pieņēmusi galīgajā lasījumā grozījumus likumā, kas paredz augstākas prasības bezdarbnieka pabalsta saņemšanai, lai novērstu pabalsta sezonālu izmantošanu.

Grozījumi paredz, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai iegūtu bezdarbnieka pabalstu, būs jāveic ilgāku laiku – vismaz 12 mēnešus 16 mēnešu laikā, lai novērstu pabalstu sezonālu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!