Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Latvijas tiešo dotāciju shēmu 35,5 miljonu eiro apmērā, lai atbalstītu lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozares jaunā koronavīrusa un tā izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojuma situācijā, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvji.

Šo shēmu EK apstiprināja saskaņā ar valsts atbalsta pagaidu regulējumu, ko EK pieņēma 2020. gada 19. martā.

Atbalsts tiek sniegts tiešo dotāciju veidā un shēmas budžets tiek lēsts 35,5 miljonu eiro apmērā, lai palīdzētu dažāda lieluma uzņēmumiem, kas darbojas lauksaimniecības un zvejniecības nozarē, pārtikas rūpniecībā un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozarē un saskaras ar grūtībām koronavīrusa uzliesmojuma dēļ.

Šīs shēmas mērķis ir palīdzēt šiem uzņēmumiem risināt likviditātes problēmas, ko radījusi koronavīrusa krīze, kompensējot tiem zaudējumus, kas saistīti ar saimnieciskās darbības palēnināšanos.

Atbalsta maksimālā summa, ko var piešķirt uzņēmumam, kas darbojas primārajā lauksaimniecības nozarē, ir 100 000 eiro, uzņēmumam, kas darbojas zivsaimniecības un akvakultūras nozarē – 120 000 eiro un uzņēmumam, kas darbojas pārtikas un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozarē – 800 000 eiro.

Komisija ir pieņēmusi pagaidu regulējumu, kas dalībvalstīm dos iespēju maksimāli izmantot valsts atbalsta noteikumos paredzēto elastīgumu, lai atbalstītu ekonomiku sakarā ar koronavīrusa uzliesmojumu. Pagaidu regulējums, kas grozīts 2020. gada 3. aprīlī, paredz dažādus atbalsta veidus, ko dalībvalstis var piešķirt, lai sniegtu atbalstu ekonomikai.

Pagaidu regulējums ļauj dalībvalstīm savstarpēji apvienot visus atbalsta pasākumus, izņemot aizdevumus un garantijas vienam un tam pašam aizdevumam un nepārsniedzot pagaidu regulējumā paredzētās robežvērtības.

Tas arī ļauj dalībvalstīm apvienot visus atbalsta pasākumus, kas piešķirti saskaņā ar pagaidu regulējumu, ar esošajām iespējām trīs fiskālo gadu laikā piešķirt de minimis atbalstu līdz 25 000 eiro uzņēmumiem, kas darbojas primārajā lauksaimniecības nozarē, 30 000 eiro uzņēmumiem, kas darbojas zvejniecības un akvakultūras nozarē, un 200 000 eiro uzņēmumiem, kas darbojas visās pārējās nozarēs.

Tajā pašā laikā dalībvalstīm ir jāapņemas izvairīties no atbalsta pasākumu nepamatotas kumulācijas tiem pašiem uzņēmumiem, lai ierobežotu atbalstu to faktisko vajadzību apmierināšanai.

Pagaidu regulējums papildina daudzas citas iespējas, kas dalībvalstīm jau ir pieejamas koronavīrusa uzliesmojuma sociālekonomiskās ietekmes mazināšanai atbilstoši ES valsts atbalsta noteikumiem. Pagaidu regulējums būs spēkā līdz 2020. gada decembra beigām. Juridiskās noteiktības labad Komisija pirms šā termiņa izvērtēs, vai ir nepieciešams pagarinājums.

Plašāka informācija par pagaidu regulējumu un citiem pasākumiem, ko Komisija veikusi, lai novērstu koronavīrusa pandēmijas ekonomisko ietekmi, ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!