Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas bankas nākamajā gadā varēs atsākt maksāt dividendes, ja to bilances būs pietiekami spēcīgas, “The Financial Times” sacījis Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes loceklis Īvs Meršs.

Viņš piebildis, ka būtu nedaudz pārsteidzoši, ja bankas akcionāru bagātības vairošanai izmantotu krīzes laikā saņemtās banku subsīdijas, taču paziņojis, ka pilnīgu aizliegumu nākamajā gadā būtu grūti īstenot.

Viņš norādījis, ka pastāv juridiska nenoteiktība attiecībā uz pilnīgu aizliegumu, piebilstot, ka ECB šādus pasākumus var īstenot tikai individuālos gadījumos. Tomēr viņš brīdinājis, ka regulatoram jābūt ļoti konservatīvam, pilnībā atļaujot tādus izmaksu rādītājus, kad tie bija pirms krīzes.

Centrālā banka martā lūdza eirozonas bankas apturēt dividenžu izmaksu un akciju atpirkšanu, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi. ECB paziņoja, ka tā mērķis bija palielināt banku spēju absorbēt zaudējumus un atbalstīt mājsaimniecību un uzņēmumu kreditēšanu pandēmijas laikā. Jūlijā šis pasākums tika pagarināts līdz 2020. gada beigām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!