Foto: Pixabay

Ministru kabinets ceturtdien apstiprināja grozījumus "Finanšu stabilitātes nodevas likumā", kas paredz radīt vienreizēju kompensējošu instrumentu kredītiestādēm, kas līdz 2021. gada 1. jūlijam būs ieviesušas saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu likuma "Par nodokļiem un nodevām" izpratnē.

Likumprojekts paredz kredītiestādēm, kas līdz norādītajam termiņam būs ieviesušas minēto saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, tiesības samazināt budžetā maksājamo finanšu stabilitātes nodevas par 2021.gadu summu par minētā konta ieviešanas faktiskajiem izdevumiem nepārsniedzot 50 000 eiro.

Likumprojekts stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Finanšu ministrijai uzdots līdz 2021. gada 1. februārim iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā normatīvo aktu projektus, lai noteiktu vienkāršotu nodokļu nomaksas risinājumu. Lai ieviestu vienkāršotu nodokļu nomaksas risinājumu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu (SDI konts), Valsts ieņēmumu dienestam un kredītiestādēm ir nepieciešams izstrādāt un ieviest attiecīgus grozījumus informācijas sistēmās. Lai nodrošinātu vienkāršota nodokļu nomaksas risinājuma ieviešanu ar 2021. gada 1. jūliju, nepieciešams savlaicīgi pieņemt attiecīgu regulējumu, veikt normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar SDI konta ieviešanu, skaidro FM.

SDI konta ieviešana līdz jūlijam kredītiestādēm, kas nolems nodrošināt šāda konta ieviešanu un piedāvāšanu klientiem, radīs papildus neplānotas izmaksas, kas nav paredzētas kredītiestāžu plānotajās budžeta izmaksās.

Pēc būtības, lai arī kredītiestādes iesaistīsies tikai vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma īstenošanā, sniedzot atbalstu nodokļa iekasēšanas nodrošināšanai, tomēr ir nepieciešams rast risinājumu, kredītiestāžu, kas būs līdz 2021. gada 1. jūlijam ieviesušas SDI kontu, neplānoto izmaksu kompensācijai, uzsver FM. Šāda izmaksu kompensācija tiek paredzēta kā motivējošs pasākums risinājuma ieviešanai.

Šobrīd kredītiestāžu rīcībā nav informācijas cik lielā mērā un kāds skaits nodokļu maksātāju SDI kontus izmantos. Saskaņā ar biedrības "Latvijas Finanšu nozares asociācija" pārstāvju sniegto informāciju SDI konta ieviešanas izmaksas kredītiestādei vidēji tiek lēstas ap 50 000 eiro. Ņemot vērā aplēses, šo papildus izmaksu, kas saistītas ar strauju informācijas sistēmu pielāgošanu, segšanai, Finanšu nozares asociācija lūgusi noteikt kā vienreiz piemērojamu finanšu stabilitātes nodevas maksājuma samazinājumu, kredītiestādēm, kas ieviesīs SDI kontu.

Paredzēts, ka nodevas samazinājumu varēs piemērot katrs nodevas maksātājs, kas nodrošinās konta ieviešanu līdz 2021. gada 1. jūlijam. Šī norma nav attiecināma uz tiem nodevas maksātājiem, kas SDI kontu neplāno ieviest vai neieviesīs līdz norādītajam termiņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!