Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saasinājums Ukrainas konflikta ir radījis bažas, ka bruņots konflikts un tam sekojošās sankcijas varētu būtiski ietekmēt piegāžu ķēdes visā pasaulē. Tas savukārt ir ietekmējis naftas produktu cenu.

Britu medijs BBC, ziņo, ka "Brent" jēlnaftas cena, ko pasaulē izmanto kā atskaites punktu, sasniedz 99,38 dolārus par barelu. Delfi jau vēstīja, ka savukārt akciju cenas Eiropas biržās pirmdien kritās, turpinoties investoru bažām par Ukrainas krīzi.

Krievija ir otrs lielākais jēlnaftas ieguvējs aiz Saūda Arābijas un tāpēc potenciālais bruņotais konflikts un Rietumu valstu apsolītās atbildes sankcijas, ir pamatīgi satraucis naftas tirgu. BBC norāda, ka katrs desmitais pasaulē patērētais naftas barels nāk no Krievija, tādējādi importa liegumi varētu būtski ietekmēt kopējo tirgu.

"Fidelity International" analītiķi uzskata, ka naftas cena drīz pārsniegs 100$ par barelu. Taču to ietekmē ne tikai konflikts, bet arī aukstā ziema ASV un globālā investīciju pārvirzīšana no naftas uz atjaunīgajiem resursiem.

Analītiķi uzskata, ka šī nedēļa kopumā finanšu tirgos būs slikta, jo akciju cenas turpināsies kristies, bet resursu cenas kāpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!