Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdienas sēdē Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome nolēma paaugstināt visas trīs galvenās ECB procentu likmes par 50 bāzes punktiem. Tādējādi galveno refinansēšanas operāciju procentu likme, kā arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme tiks paaugstināta (attiecīgi līdz 0,50%, 0,75% un 0,00%), sākot ar 2022. gada 27. jūliju, informē ECB. Padome atzina, ka ir pareizi spert lielāku pirmo soli procentu likmju normalizēšanas procesā, nekā tika signalizēts iepriekšējā sanāksmē un nekā prognozēja vairums eksperti.

Šodien atbilstoši ECB padomes stingrajai apņēmībai pildīt savu uzdevumu saglabāt cenu stabilitāti tā spēra turpmākus svarīgus soļus, lai vidējā termiņā nodrošinātu inflācijas atgriešanos tās 2% mērķa līmenī. Padome nolēma paaugstināt visas trīs galvenās ECB procentu likmes par 50 bāzes punktiem un apstiprināja transmisijas aizsardzības instrumentu (TAI).

Padome atzina, ka ir pareizi spert lielāku pirmo soli procentu likmju normalizēšanas procesā, nekā tika signalizēts iepriekšējā sanāksmē. Šā lēmuma pamatā ir ECB aktualizētais inflācijas risku novērtējums un transmisijas aizsardzības instrumenta nodrošinātais pastiprinātais atbalsts efektīvai monetārās politikas transmisijai. Tas veicinās inflācijas atgriešanos ECB vidējā termiņa mērķa līmenī, nostiprinot inflācijas gaidu stabilizēšanos un nodrošinot, ka pieprasījuma apstākļi mainās tā, lai vidējā termiņā būtu iespējams sasniegt inflācijas mērķi.

ECB nākamajās sanāksmēs turpināsies atbilstoša procentu likmju normalizēšana, norāda bankas pārstāvji. Šodienas paātrinātā atkāpšanās no negatīvajām procentu likmēm ļauj ECB pāriet uz lēmumu pieņemšanu par procentu likmēm katras sanāksmes ietvaros. Padomes nākotnes lēmumi par monetārās politikas procentu likmēm arī turpmāk tiks pieņemti atbilstoši datiem un palīdzēs nodrošināt tās 2% inflācijas mērķa sasniegšanu vidējā termiņā. Politikas normalizēšanas kontekstā Padome izvērtēs likviditātes pārpalikuma atlīdzības iespējas.

Padome atzina, ka nepieciešams izstrādāt transmisijas aizsardzības instrumentu, lai veicinātu efektīvu monetārās politikas transmisiju. Konkrētāk, Padomes monetārās politikas normalizēšanas laikā transmisijas aizsardzības instruments nodrošinās, lai monetārās politikas nostājas transmisija visās euro zonas valstīs noritētu raiti. Padomes monetārās politikas viendabība ir priekšnosacījums, lai ECB varētu izpildīt savu uzdevumu nodrošināt cenu stabilitāti.

Transmisijas aizsardzības instruments tiks pievienots Padomes instrumentu klāstam, un to varēs aktivizēt, lai novērstu nevēlamu, haotisku tirgus dinamiku, kas rada nopietnu apdraudējumu monetārās politikas transmisijai visā eirozonā. Transmisijas aizsardzības instrumenta ietvaros veikto iegāžu apjoms atkarīgs no politikas transmisiju apdraudošo risku nopietnības. Iegādēm iepriekš nav noteikti ierobežojumi. Nodrošinot transmisijas mehānisma darbību, transmisijas aizsardzības instruments ļaus Padomei efektīvāk izpildīt uzdevumu saglabāt cenu stabilitāti.

Jebkurā gadījumā pirmā aizsardzības līnija transmisijas mehānismu apdraudošo risku novēršanai saistībā ar pandēmiju joprojām būs elastīga pieeja, atkārtoti ieguldot no pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programmas (PĀAIP) portfeļa vērtspapīru dzēšanas iegūtos līdzekļus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!