Foto: Pexels
Zināms, ka finanšu tirgi, lai gan pamatā balstīti uz finanšu rādītājiem un aprēķiniem par nākotni, nav bezkaislīgi – lielas kompānijas vadītāja neveikls izteikums vai kāda ietekmīga politiķa draudi var tos pamatīgi sašūpot. Taču – vai amatieru pieplūdums, kas novērojams pēdējos gados, ir tirgus padarījis emocionālākus? Eksperti saka – gan jā, gan nē.

Globālās pandēmijas divi gadi pasaulei nebija viegli – cilvēki slimoja, mira, saasinājās piegādes problēmas un parādījās globalizācijas vājās puses. Taču vismaz Rietumu pasaulē daļa no turīgo valstu iedzīvotājiem patiesībā kļuva nedaudz turīgāka – valstu sniegtie pabalsti un ietaupījums, pateicoties mājsēdei, radīja "brīvo naudu".

Paralēli tam finanšu tirgos turpinājās izaugsme, un, piemēram, tehnoloģiju sektors pandēmijas laikā auga galvu reibinošos tempos. Tāpat arī 2020. gada sākumā skaļi izskanēja stāsti par to, kā lietotāji ar joku akcijām, ko iepriekš jau aprakstīja "Delfi Bizness", un kriptovalūtām nopelnīja ievērojamas summas.

Visi šie faktori kopā palielināja interesi par finanšu tirgiem, un šajos gados strauji pieauga amatieru (retail – angļu val.) investoru skaits.

Jaunie investori

ASV finanšu pakalpojumu sniedzējs "Charles Schwab" 2021. gadā dalījās ar datiem, kas liecināja, ka 15% no investoriem finanšu tirgos sāka darboties tieši pandēmijas pirmajā gadā. "JMP Securities" lēsa, ka biržas un starpnieku pakalpojumu sniedzēji ieguva desmit miljonus jaunu klientu un vairāk nekā seši miljoni no tiem izvēlējās platformu "RobinHood".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!