Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Starptautiskie finanšu tirgi ir skeptiski par Latvijas nacionālās aviokompānijas nākotni. Uzņēmuma obligāciju cenas kopš šī gada pavasara svārstās 30% robežās, un tas nozīmē, ka šo parādsaistību turētāji ir satraukti par lidsabiedrības spēju 2024. gadā segt finanšu saistības. Aviokompānija nenoliedz, ka ir grūti laiki, bet cer uz biznesa plānu piepildīšanos.

Obligācijas ir vērtspapīrs, kas nosaka, ka to izdevējs, piemēram, valsts vai uzņēmums, apņemas pēc noteikta laika visiem obligāciju turētājiem atmaksāt obligāciju vērtību un arī noteiktu procentu apjomu. 
Šis ir populārs finanšu instruments, ko izmanto uzņēmumi vai valstis, lai iegūtu finanšu līdzekļus. Tradicionāli obligācijas tiek uzskatītas par drošāku investīciju, ja salīdzina ar akcijām vai ļoti nedrošajām kriptovalūtām. Tām arī ir mazāks ienesīgums. Piemēram, ASV Valsts kases obligācijas, kas tiek izdotas uz desmit gadiem, piedāvā ienesīgumu 3,517%. Salīdzinājumam, vidējais akciju indeksu ienesīgums vēsturiski gadā ir ap 10%. Tātad no 100 eiro aizdevuma akciju tirgos investors var nopelnīt 10 eiro, bet no ASV obligācijām – 3 eiro un 51 centu. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!