Foto: Pixabay.com
Periodos, kad procentu likmes bankās aug, kas nozīmē dārgāku aizņemšanos, akciju cenas krīt, bet obligāciju likmes aug un kļūst pievilcīgākas savas stabilās atdeves dēļ. Pērn Latvijā tika emitētas obligācijas 245 miljonu eiro apmērā, bet šī gada pirmajos četros mēnešos summa sasniegusi jau 112 miljonus.

Obligācijas ir parādzīmes, proti, obligāciju izdevējs apņemas aizdevējiem atmaksāt aizdoto naudas summu, kā arī papildus noteikt kupona likmi. 

Kā, viesojoties radījumā "Nākotnes kapitāls", skaidro "Signet Bank" korporatīvo finanšu vadītājs Edmunds Antufjevs, pretēji akcijām, kuru vērtības kāpumu vai kritumu nevar precīzi paredzēt, obligāciju pircējam ir skaidrs, cik naudas viņš saņems atpakaļ, jo atmaksājamā summa un procentu likme ir fiksēta. "Ir konkrēts periods, uz kuru uzņēmums aizņemas, Baltijā šis periods ir 2–3, varbūt 5 gadi," stāsta Antufjevs.

Obligācijas var emitēt gan uzņēmumi, gan valstis. Tradicionāli aizdevumi valstīm tiek uzskatīti par vieniem no drošākajiem, tādēļ arī tur procentu likmes ir salīdzinoši zemas. Gan uzņēmumi, gan valstis konkurē par investoru naudu, tādēļ mazāki uzņēmumi un mazākas valstis tradicionāli piedāvā investoriem pievilcīgākus procentus. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!