Foto: Publicitātes foto
Darbaspēka problēma nav unikāla tikai Latvijai, tā skar visu pasauli. Igauņu jaunuzņēmums "Grab2Go" to grib risināt ar automatizētajiem veikaliem un aptiekām. Par saviem plāniem un nule kā noslēgušos akciju piedāvājumu Baltijas biržā, kas nepiepildīja uzņēmēju cerības, stāsta dibinātāji Marts Vīlipuss un Reio Orasmee.

Viens no risinājumiem, uz ko cer gan darba devēji, gan futurologi, ir automatizācija, proti, mehānisko darbu nodošana robotizētu roku un prātu pārvaldībā. Šeit savu iespēju saskatīja četri igauņu uzņēmēji – Marts Vīlipuss, Reio Orasmee, Ago Molders un Lauri Kivīts. Pirms vairāk nekā trim gadiem viņi dibināja automatizētu veikalu jaunuzņēmumu – "Grab2Go". 

Maijā uzņēmums startēja Baltijas biržā piedāvājot savas akcijas "First North" sarakstā. Vienas akcijas cena bija 1,21 eiro. Pieprasījums pēc akcijām bija aptuveni nedaudz vairāk 340 tūkstoši eiro vērtībā un kopumā uz akcijām parakstījās 872 investori, liecina paziņojums biržā. Uzņēmums bija plānojis piesaistīt 1.2 miljonus. Attiecīgi debija biržā ienesa nepilnu trešdaļu no plānotās summas. 

Man par jums un jūsu akciju sākotnējo piedāvājumu Baltijas biržā pastāstīja igauņu investors Jāks Rosāre, bet kopumā, šķiet, Latvijā neesam dzirdējuši par "Grab2Go". Pastāstiet nedaudz par savu uzņēmumu. 

Marts Vīlipuss: Mēs esam četri dibinātāji, un mums ir vēl divi darbinieki. Mēs esam maza komanda. Mēs sākām pirms nepilniem trim gadiem, jūlijā oficiāli dibinājām kompāniju, bet ideja manā galvā bija jau senāk. 

Tātad ideja ir fokusēties uz ātri pārdodamiem patēriņa produktiem, mēs gribam padarīt biznesu uzņēmējiem efektīvāku. Taču mēs nerunājam tikai par pārtikas precēm, bet šobrīd koncentrējamies uz patēriņa precēm. Tas ir viens no mūsu fokusiem. Jums Latvijā ir "Narvesen", degvielas uzpildes stacijas, piemēram, "Circle-K", tie ir dažādi patēriņa preču veikalu tipi. Bet otrs mūsu fokuss ir aptiekas. 

Tātad mēs šobrīd vēlamies atrisināt šo biznesu problēmas, padarīt tos efektīvākus, jo abos sektoros centrālā problēma ir darbaspēks. Farmācijā vajag augsti kvalificētus, licencētus farmaceitus, bet pat patēriņa preču veikaliem ir grūti atrast darbiniekus, lai turētu veikalu vaļā 24 stundas diennaktī un 365 dienas gadā. 

Mūsu koncepts ir slēgtā tipa veikals, kur cilvēki nevar aptaustīt produktu. Viss ir aiz 32 collu skārienjutīga ekrāna. Robots aiz sienas jums piegādā izvēlēto preci. Tas ir veids, kā organizēt veikala klāstu, nodrošināt, ka tas ir tīrs un drošs. Tādā veidā jūs varat padarīt procesus vienkāršākus un efektīvākus. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!