Investori, kuri sāka ieguldīt pandēmijas laikā vai periodā pēc pandēmijas, saskaras ar ne visai patīkamu realitāti – finanšu tirgi ne vienmēr "iet tikai uz augšu". "Investoru kluba" vadītājs Kaspars Peisenieks ar "Nākotnes kapitālu" dalījās pieredzē, kā pārdzīvot šo laiku.

2021. gada izskaņā un 2022. gada sākumā, kad pandēmija bija noplakusi un pirms Krievija iebruka Ukrainā, akciju tirgi, kur dominē ASV uzņēmumi, sasniedza vēsturiski augstākos punktus. Profesionālie investori bija pārliecināti par spožu nākotni, un amatieri, veiksmes stāstu iedvesmoti, šajā brīdī sāka vai jau pandēmijas laikā bija sākuši spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē.

Tomēr sākās karš, saasinājās jau pirms tam konstatētās problēmas saistībā ar enerģētiku, pasauli piemeklēja inflācija un citas nedienas, kas tad arī ietekmēja finanšu pasauli. Tas ir liels pārbaudījums jaunajiem investoriem.

Sekas vēl tikai būs

"Viss plūst un mainās," saka investors un tirgus eksperts Kaspars Peisenieks, atgādinot, ka laikā, kad gan "Investoru klubs", gan "Nākotnes kapitāls" uzsāka portfeļu veidošanu, akciju tirgos cenas bija augstas, tādēļ bijusi pietiekami liela vieta korekcijai. Tomēr viņš atzīst, ka tik strauju procentu likmju kāpumu negaidīja, stāstot par to, kā ar mainīgajiem tirgiem tiek galā profesionāļi. 

Peisenieks uzskata, ka kaut kādā brīdī "S&P 500" indeksā esošajiem uzņēmumiem būtu jāparāda lielāka korekcija, proti, kritums. Vienlaikus viņš saka, ka grūti varētu būt arī gadījumā, ja tirgū nekas nenotiek. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!