Biržā tirgotie fondi (ETF) savā ienesīgumā nevar apsteigt dažkārt novērojamo atsevišķu akciju straujo vērtības kāpumu, taču vienlaikus tie var pasargāt no pēkšņiem vērtības kritumiem, kādus var izraisīt slikti uzņēmuma rezultāti vai neuzmanīgs izpilddirektora komentārs. Par "SEB Roboinvestoru" un ETF priekšrocībām raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāsta "SEB" bankas pārstāve Agnese Kronberga.

“ETF ir viens no vērtspapīru veidiem, var ieguldīt akcijās, obligācijās vai fondos,” saka Kronberga, skaidrojot, ka pats nosaukums jau pasaka priekšā, ka būtībā tie ir ieguldījumu pārvaldnieka uzturēti fondi, kas tiek tirgoti biržā. Tas ir pretēji klasiskiem ieguldījumu fondiem, kuri, lai gan banka ir starpnieks, tiek pirkti tieši no pārvaldītāja. Savukārt ETF tiek pirkts un pārdots biržā.

“Pērkot akcijas, jūs ieguldāt vienā uzņēmumā, bet, pērkot ETF, ar salīdzinoši mazu ieguldījumu jau iegūstat diversificētu ieguldījumu,” skaidro eksperte. Viņa stāsta, ka, izmantojot šos fondus, iespējams ieguldīt ne tikai konkrētā uzņēmumu izlasē, bet arī, piemēram, izejvielās. Individuālam ieguldītājam – “parastajam cilvēkam” – ieguldīt naftas produktos ir sarežģīti, bet ar ETF tas ir viegli izdarāms. Tāpat ir arī “interesantāki” produkti, kas, piemēram, var strādāt uz pretējo tendenci: ja naftas cena krīt, ETF vērtība kāpj. “Tie jau ir sarežģītāki instrumenti, tie nebūs piemēroti iesācējam,” norāda eksperte.

Raidījuma vadītājs Konstantīns Kuzikovs kopš pavasara izmanto arī “SEB Roboinvestora” pakalpojumu, kas ļauj bankas klientiem ērti investēt bankas speciālistu pārvaldītajos un atlasītajos instrumentos, pamatā – dažādu pasaules reģionu ETF, un viņa portfelis arī labi ilustrē, kā strādā ETF.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!