Ja amatieris investors vēlas paplašināt savā portfelī iekļautos instrumentus, bet viņam nav pieejamas lielākas naudas summas, pirmais piemērotais solis ir investīcijas Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt, ja investors vēlas spert soli tālāk, vajadzētu sakrāt vismaz tūkstoti, jo tad paveras krietni plašāka izvēle, nekā investējot mazāku summu, "Nākotnes kapitālā" skaidro "Signet Bank" eksperti Kristiāna Janvare un Edmunds Antufjevs.

Tomēr viņš grib spert soli tālāk un, iespējams, ieguldīt arī uzņēmumu emitētajās obligācijās, kas pārsvarā ir ienesīgākas par tām, ko piedāvā valsts, bet arī, protams, riskantākas. Tāpat to iegāde ir sarežģītāka.

Kas ir obligācija? 

"Obligācija ir parāda vērtspapīrs," saka "Signet Bank" investīciju eksperte Kristiāna Janvare, skaidrojot, ka, piemēram, uzņēmumi tās emitē, lai iegūtu papildu kapitālu no dažādiem investoriem, nevis aizņemoties no bankas. Uzņēmums sola, ka maksās noteiktu procentu likmi, ko sauc par kuponu. "Investors sagaida, ka ar noteiktu regularitāti saņems procentu maksājumu un beigās atpakaļ saņems pamatsummu," saka eksperte. 

Janvare iesaka investoriem, sevišķi tiem, kas iegulda mazas summas, noskaidrot, cik lielas ir komisijas izmaksas. Bankas par ieguldījumiem obligācijās mēdz piemērot fiksētu summu, un dažos gadījumos tā var krietni pārsniegt obligāciju ienesīgumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!