Foto: Luminor

"Luminor Bank" peļņa šī gada deviņos mēnešos sasniegusi 178,3 miljonus eiro, kas ir 2,1 reizi lielāka nekā 2022.gada attiecīgajā periodā.

Tostarp gada trešajā ceturksnī "Luminor Bank" nopelnījusi 65,1 miljonu eiro, kas ir par 62,8% vairāk nekā 2022.gada trešajā ceturksnī.

Banka skaidro, ka peļņu galvenokārt ietekmēja neto ienākumi no procentiem, jo pieauga likmes, kas gadiem ilgi piedzīvoja ārkārtīgi zemus procentus un ierobežoja pelnītspēju.

"Luminor Bank" kopējie aktīvi 2023.gada 30.septembrī bija 15,254 miljardi eiro, kas ir par 3,4% lielāki nekā 2022.gada 31.decembrī, kad aktīvi bija 14,757 miljardi eiro.

"Luminor Bank" pārstāvji informēja aģentūru LETA, ka šī gada trešajā ceturksnī "Luminor Bank" saglabāja spēcīgu likviditāti un kapitāla pozīcijas, kā arī veica ieguldījumus turpmākā attīstībā, uzlabojot efektivitāti. "Luminor Bank" darbība apliecina stabilu kredītu kvalitāti. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir 1,3% apmērā no bruto aizdevumiem.

Trešā ceturkšņa laikā privātpersonu noguldījumu apmērs Latvijā pieauga par 25%. Līdz ar to kopējais "Luminor Bank" noguldījumu portfelis Latvijā sasniedzis 2,954 miljardus eiro.

"Luminor Bank" kredītportfelis Latvijā trešā ceturkšņa beigās bija 2,97 miljardi eiro.

Šī gada trešajā ceturksnī "Luminor Bank" turpināja ieguldīt savā nākotnes kapacitātē un iespējās, īpaši koncentrējoties uz atbalstu klientiem un stratēģijas īstenošanu, lai iegūtu no Baltijas reģiona spēcīgajām ilgtermiņa izaugsmes perspektīvām.

Reaģējot uz šī brīža ekonomisko situāciju un procentu likmju kāpumu, ir palielinājies "Luminor Bank" termiņnoguldījumu apjoms un pieaugusi klientu saņemtā peļņa no paaugstinātajām procentu likmēm. Korporatīvajā segmentā "Luminor Bank" palielināja izsniegto finansējumu uzņēmumiem un joprojām turpina būt vadošais obligāciju emisiju organizētājs Baltijā.

"Luminor Bank" vadītāja Latvijā Kerli Varesa norāda, ka arvien tiek novērota palielināta interese par termiņnoguldījumiem, kam šogad vairākkārt palielinātas procentu likmes, sasniedzot vienu no augstākajiem rādītājiem eirozonā - 4%.

Attiecībā uz kreditēšanu Varesa norāda, ka bankas kredītu izsniegšanas politika nav mainījusies - atbalstīt vietējos iedzīvotājus un uzņēmumus. Uzņēmēji turpina saņemt finansējumu attīstības projektu īstenošanai un saglabājas privātpersonu interese par īpašumu iegādi.

Saskaņā ar savu stratēģiju, trešajā ceturksnī banka turpināja investēt informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmās un organizācijas stiprināšanā, uz ko arī turpmākajos ceturkšņos plānots fokusēties. Šīs investīcijas veicināja ceturkšņa darbības izdevumu pieaugumu par 39%. Tāpat "Luminor Bank" turpināja īstenot aktivitātes vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanai, tostarp stiprinot pārvaldību, padziļināti izvērtējot ESG riskus un uzlabojot datu ieguves veidus.

"Luminor Bank" trešajā ceturksnī izveidoja uzkrājumus zaudējumiem no kredītu vērtības samazinājuma, salīdzinot ar 2022.gadu, kad šie uzkrājumi tika pazemināti, kā arī palielināja nodokļu izdevumus pēc tam, kad Lietuvā ieviesa pagaidu banku nodokli. Banka saglabāja ceturksnī gūto peļņu.

Salīdzinot ar 2022.gada trešo ceturksni, bankas kopējais kapitāla rādītājs pieauga par 9,5%, sasniedzot 48,6%, un radīja lielāku bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdevi (14,9%). Ceturkšņa beigās bankas likviditātes seguma koeficients bija 176,2% un tās pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējā kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 23,9%.

"Luminor Bank" peļņa 2022.gada deviņos mēnešos bija 84,4 miljoni eiro, bet 2022.gada trešajā ceturksnī tika gūta 40 miljonu eiro peļņa.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. Banku kontrolē ASV investīciju kompānija "Blackstone".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!