Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Mēs domājām, ka izveidosim labāko produktu tirgū," sešu stundu iztaujāšanas laikā Manhetenas federālajā tiesā sacīja bijušais kriptovalūtu princis Sems Benkmens-Frīds, kurš no cilvēka, kas savienos tradicionālo finanšu pasauli ar digitālo monētu telpu, teju vienā naktī kļuva par apsūdzēto miljardu dolāru izsaimniekošanas lietā.

Kriptovalūtu lielākā problēma ir tā, ka, pretēji centrālo banku izdotajai valūtai, kuras vērtību garantē valsts goda vārds vai, kā agrāk bija ierasts, reāla bagātība zeltā un citos aktīvos, tām pašām nav vērtības. Tās maksā tikai tik, cik kāds ir gatavs par tām atdot, un daudzi biznesi šajā nozarē faktiski tika būvēti, pieņemot, ka naudas plūsma neapstāsies. Tādējādi, kad ekonomiskā situācija visā pasaulē pasliktinājās un investori sāka rūpīgāk aizdomāties, kur likt naudu, kriptovalūtu nozare pieredzēja vairākus bankrotus un monētu vērtības pilnīgu sabrukumu.

Pagājušā gada izskaņā šķita, ka, par spīti visām nedienām, kriptovalūtu birža FTX un tās meitasuzņēmumi ir nesatricināmi. Tomēr, kad 2022. gada novembrī izskanēja ziņas, ka uzņēmumam ir likviditātes problēmas, un investori steidza izņemt savu naudu, kas glabājās FTX, atklājās problēmas, kas noveda pie biržas bankrota un vēlāk jau apsūdzībām pret tās vadītājiem ar Semu Benkmenu-Frīdu priekšgalā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!