Foto: Midjourney/DELFI

Lai arī Baltijas kapitāla tirgus vēl nav pietuvojies turīgajiem Rietumiem un Latvija atpaliek pat no kaimiņiem, kopumā, kā "Delfi Bizness" saka Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) eksperts Džims Tērnbuls, reģions ir augsti attīstīts un daudzsološs. Šobrīd nepieciešams tikai atbalstīt jaunu uzņēmumu ienākšanu tirgū.

Igaunijas un Lietuvas kapitāla tirgi ir priekšā Latvijai, bet kopumā Baltijas reģionam, ko, pateicoties indeksiem, var uzskatīt par vienotu tirgu, ir vēl, kur augt, ja, piemēram, salīdzina ar Islandi. Ja kapitāla tirgus apjoms Igaunijā, kas ir visvairāk attīstītā no trim Baltijas valstīm, nedaudz pārsniedz 10% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tad Islandē šis skaitlis ir 60%. Citās ziemeļvalstīs kapitāla tirgus apjoms pārsniedz IKP.


Tirgus izmērs ir arī viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem, ko intervijā min Tērnbuls.

Man vienmēr, sākot runāt ar ārvalstu ekspertiem, gribas uzzināt, kā mēs, Baltija, izskatāmies no ārpuses. Mums pašiem ir savs skatījums, bet ko jūs redzat?

Ātrā atbilde uz šo jautājumu, ko sev pierakstīju: mazs, bet daudzsološs reģions. Baltijas valstis, ņemot vērā kapitāla tirgu, infrastruktūru un kopējo situāciju, atrodas ļoti attīstītā pasaules nostūrī. Ir arī labi pensiju uzkrājumi. Bet problēma ir tā, ka reģions cieš no tā, ko mēs saucam par "izmēra tirāniju", proti, mazs tirgus.

Un tas ir tas, ko lēmumu pieņēmēji, manuprāt, no visām trim valstīm ir sapratuši: ka ir nepieciešams būt noteiktā izmērā, lai piesaistītu starptautiskos investorus un iekļautos globālajos indeksos. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!