Ja agrāk kopfinansējuma platformas (P2P) sev līdzi nesa dažādus riskus, kopš šim sektoram tiek izsniegtas licences, to var uzskatīt par drošāku ieguldījumu, pat salīdzinot ar akcijām, saka nozares eksperts un videospēļu finansēšanas servisa "Triple Dragon" pārstāvis Jozua Laudams.

Investīciju platformas, kas apkopo lielākas vai mazākas summas no liela skaita investoru, ko tālāk vai nu tieši vai caur sadarbības partneriem aizdod uzņēmumiem vai citām privātpersonām, ir populārs ieguldījumu veids. Laudams, kurš iepriekš strādājis ar obligāciju emisiju, saka, ka šādas platformas šobrīd piedāvā stabilu atdevi un ļauj veidot gana diversificētu portfeli pat ar mazām summām.

“Es pieņemu, ka daudzi to nezina, bet P2P vidē mēs esam viens no vadošajiem reģioniem pasaulē, tādas pieejas parastajiem, privātajiem investoriem – ar piecdesmit, piecsimt vai piecdesmit tūkstošiem eiro – ļoti bieži šādas pieejas, piemēram, ASV, nemaz nav,” saka Laudams. Dažas Latvijā zināmākās platformas, kas darbojas pēc šāda principa, ir “Mintos”, “Twino” un “EstateGuru”.

Ko likt aiz auss?

Laudams, kurš pats šajās platformās iegulda jau ilgus gadus, dalās savā pieredzē un sniedz četrus padomus, ko ņemt vērā, ja ir vēlme sākt ieguldīt P2P platformās. 

  • Ieguldīt sev saprotamajā. Lai gan P2P platformas, salīdzinot ar akciju un obligāciju tirgiem, vēl ir “autiņos”, pateicoties tehnoloģiju demokratizācijai, tās ir viegli pieejamas, jo ļauj ieguldīt, bieži vien sākot jau ar desmit eiro, un pārstāv plašu nozaru spektru. Piemēram, “Mintos” platformā investoru nauda tiek pārvērsta patēriņa kredītos, “EstateGuru” aizdod nekustamā īpašuma attīstītājiem, nesen licencētā “Capitalia” naudu izsniedz biznesa attīstībai, bet caur “Debitum” nauda nonāk pie videospēļu kompānijām.

    Attiecīgi viens no klasiskajiem investīciju padomiem, ko arī P2P sektora investoram ņemt vērā, ir: ja iespējams, ieguldiet tajās nozarēs, kas ir zināmākas un vieglāk saprotamas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!