Foto: LETA

No pagājušā gada 28. decembra jebkurš uzņēmējs savā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) profilā var iepazīties ar savu nodokļu maksātāja reitingu. Kā informē VID, uzņēmumiem ar A reitingu dienests nodrošina visu nepieciešamo atbalstu, kā arī plašu priekšrocību klāstu, savukārt kontroles pasākumus plāno tikai uzņēmumiem ar pārkāpumu riskiem.

Publicētajam nodokļu maksātāja reitingam esot informatīvs raksturs, vienlaikus tas "ir nozīmīgs solis, lai stiprinātu izpratni par godīgu uzņēmējdarbību un motivētu un atbalstītu uzņēmējus, tā mazinot ēnu ekonomiku", paziņojis VID.

Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijā (LRGA) gan uzskaita vairākas nepilnības, kas konstatētas reitingu noteikšanā, un uzsver, ka ir jāveic korekcijas.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK) teic: ja sistēmu kādā brīdī sāks izmantot sodīšanai vai kādām represijām, varētu rasties jautājumi un iebildumi par tās metodiku un iespējamiem trūkumiem.

Kā VID novērtē uzņēmumus?

Saskaņā ar VID sniegto informāciju nodokļu maksātāja reitinga rādītāji "ir veidoti kā skaidrojoša ceļa karte uzlabojumiem nodokļu nomaksas jomā". Uzņēmumam redzamie rādītāji, kas atzīmēti ar zaļu, tam ir izpildīti nevainojami. Dzelteni iekrāsotajiem rādītājiem jāpievērš uzmanība un jāparedz uzlabojumi. Savukārt sarkani iekrāsotie ir kritiski un noteikti jāuzlabo.

Reitinga kopējais novērtējums – katra konkrētā uzņēmuma reitinga burts – no 2024. gada marta būs aplūkojams VID publiskojamo datu bāzē. Jau pašlaik uzņēmumi ar savu reitinga informāciju var izvēlēties brīvprātīgi dalīties ar saviem sadarbības partneriem un citiem interesentiem. Tāpat jau patlaban, ja nepieciešams, uzņēmumi var sākt darbu pie savu rādītāju uzlabošanas, mudina uzraugs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!