Foto: AFP/Scanpix/LETA
Digitālās monētas nav palīdzējušas mazināt nabadzību Salvadorā, bet kriptovalūtu entuziasts, populistiskais prezidents Najibs Bukele nule kā ievēlēts uz otro termiņu. Kā veicas Centrālamerikas valstij, kura 2021. gadā nolēma par nacionālo valūtu pasludināt "Bitcoin"?

2019. gadā, kļūstot par prezidentu, tolaik 37 gadus vecais uzņēmējs un politiķis Bukele, kurš iepriekš bija sevi apliecinājis Salvadoras galvaspilsētas mēra amatā, solīja reformas teju visās jomās. Iespējams, svarīgākais solījums bija noziedzības samazināšana, taču pasaulē lielāku interesi izraisīja viņa entuziastiskā kriptovalūtu politika – prezidents "Bitcoin" padarīja par valsts nacionālo valūtu un solīja, ka uzbūvēs kriptovalūtām veltītu pilsētu, kuras pastāvēšana tiks nodrošināta, izmantojot ģeotermālo enerģiju no vulkāna.

Šo piecu gadu laikā noziedzība valstī, pateicoties diezgan drakoniskajiem likumiem un militārajām operācijām, ir rukusi, bet ekonomiskā situācija gan nav būtiski uzlabojusies. Tomēr Bukele, kā vēsta "Reuters", februāra sākumā notikušajās vēlēšanās ieguva 83% atbalstu. Viņš apsolīja turpināt reformas, tostarp arī kriptovalūtu integrāciju, kas, kā vērtē eksperti, neuzlabo valsts ekonomisko stāvokli.

ANO dati liecina, ka 2022. gadā vismaz 27% no 6,3 miljoniem Salvadoras iedzīvotāju dzīvoja nabadzībā. Pasaules Bankas dati savukārt rāda – lai gan nabadzība pērn sarukusi, kopumā tā ir augstāka, nekā bija valstī pirms Covid-19 pandēmijas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!