Foto: Scanpix/Reuters

Kriptovalūtu pasaule ilgu laiku gaidīja, kad ASV regulatori atļaus tirgot "Bitcoin" ETF, bet, kad šis brīdis pienāca, prieki bija īsi. Pirmajās 24 stundās "Bitcoin" cena kāpa, bet tad strauji nokritās – līdz 2023. gada decembra sākuma līmenim. Kādēļ tā?

Par “Bitcoin” ETF pieejamību ASV plaši runāts kriptovalūtu un finanšu aprindās jau kopš pērnās vasaras. Laikam ejot uz priekšu un finanšu uzraugiem izrādot aizvien vairāk signālu, ka šāds produkts varētu nonākt ASV tirgos, kriptovalūtu cenas sāka augt. Gada laikā kopš 2023. gada janvāra “Bitcoin” cena gandrīz dubultojās, faktiski izbeidzot tā saukto kriptovalūtu ziemu, kura iestājās 2022. gadā, kad sabruka daudzi kriptovalūtu uzņēmumi un monētas.

Attiecīgi daudzi pieņēma, ka “Bitcoin” ETF iezīmēs jaunas naudas ieplūšanu kriptovalūtās un arī kāpinās cilvēku interesi, kas attiecīgi radītu strauju digitālo monētu vērtības kāpumu. Tomēr tā nenotika.

Kas notika?

Pagājušonedēļ, 10. janvārī naktī (pēc Latvijas laika) no trešdienas uz ceturtdienu ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) beidzot deva zaļo gaismu vienpadsmit dažādiem finanšu pasaules milžu veidotiem fondiem (ETF), kuru vērtība balstīta uz pasaulē pirmās kripovalūtas “Bitcoin” cenu. Starp šo ETF pārvaldniekiem – arī pasaulē lielākais finanšu pārvaldnieks “BlackRock”.

“Reuters” ziņoja, ka pirmajā tirdzniecības dienā tika apgrozītas kriptovalūtu fondu daļas 4,6 miljardu ASV dolāru vērtībā. “Jauno ETF produktu tirdzniecības apjomi ir bijuši salīdzinoši lieli,” medijam “Reuters” komentēja tirgus analīzes kompānijas “VettaFi” stratēģis Tods Rozenblūts, piebilstot, ka ETF veiksmi gan varēs vērtēt tikai ilgtermiņā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!