Foto: Imago/Scanpix/LETA

Igaunijas investīciju kompānija "Infortar" dividendēs par pagājušo gadu izmaksās rekordlielu summu - 61 miljonu eiro jeb trīs eiro par akciju, liecina kompānijas sniegtā informācija Tallinas biržai.

"Infortar" aktīvu vērtība pērn pieauga līdz 1,46 miljardiem eiro, ieņēmumi sasniedza 1,085 miljardus eiro un peļņa bija 294 miljoni eiro, tādējādi biznesa apmēra dubultošanās un tīrās peļņas trīskāršošanās ļauj uzņēmuma valdei ierosināt izmaksāt rekordlielas dividendes.

Investīciju kompānijas valdes priekšsēdētājs Ains Hanšmits uzsvēra, ka galvenais veiksmīgā snieguma dzinējspēks ir pārrobežu izaugsme, arvien jaunas investīcijas paplašināšanā un grupas uzņēmumu spēja pielāgoties.

Hanšmits teica, ka valde ierosina vairāk nekā 5200 "Infortar" akcionāru izmaksāt vienas no Tallinas biržas vēsturē lielākajām dividendēm. Dividendes par 2023. gadu plānots izmaksāt divās daļās - vienu līdz jūnijam un otru daļu - decembrī.

Kopumā "Infortar" ir 21 166 239 akcijas, no kurām 945 000 akcijas pieder pašam uzņēmumam. Tādējādi dividendes tiks izmaksātas par 2 0221 239 akcijām. Maksājuma kopējā summa sasniedz 61 miljonu eiro jeb 42% no pagājušā gada tīrās peļņas.

"Infortar" darbojas enerģētikas, jūras transporta un nekustamā īpašuma jomās. Vairāk nekā 80% grupas ieņēmumu veido uzņēmējdarbība ārvalstu tirgos.

Pērn grupa investēja ap 265 miljoniem eiro, un lielākās investīcijas bija Latvijas uzņēmuma "Gaso" pārņemšanā.

"Infortar" darbojas piecās valstīs un koncernā ietilpst kopumā vairāki desmiti uzņēmumu, tostarp "Infortar" pieder 42,3% prāmju kompānijas "Tallink Grupp" un 100% dabasgāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" akciju, kā arī nekustamo īpašumu portfelis kopumā apmēram 110 000 kvadrātmetru platībā. "Eesti Gaas" pērn no AS "Latvijas gāze" iegādājās Latvijas gāzes sadales sistēmas operatoru AS "Gaso". Kopumā "Infortar" grupai pieder 103 uzņēmumi: 47 meitasuzņēmumi, piecas saistītās kompānijas un 50 saistīto kompāniju meitasuzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!