Foto: Publicitātes foto
Dzimumu kaujas par to, kurš ir labāks un prasmīgāks investors un līderis, šobrīd nav ne tuvu svarīgākais temats, ko apspriest, uzskata "Nasdaq" Eiropas tirgu viceprezidente Arminta Saladziene. Par Baltijas valstu lielajiem darbiem, kas jāpaveic gan dzimumu līdztiesībā, gan finanšu tirgos, viņa stāstīja intervijā "Delfi Bizness".

Daļa sabiedrības sievietēm kā atbilstošāku piedēvē ģimenes dzīvi un rūpes par mājokli, savukārt vīriešiem – naudas pelnīšanu un karjeras attīstīšanu. 56% aptaujāto uzskata, ka rūpes par bērniem un ģimeni vairāk piemērotas sievietēm, 42% – ka abiem dzimumiem, bet tikai 1% – ka vīriešiem. Tikmēr 41% ir pārliecināts, ka galvenajam pelnītājam ģimenē ir jābūt vīrietim, 58%, ka jebkuram no partneriem, liecina "Novatore Impact Summit" konferences, kur piedalīsies arī Saladziene, priekšvakarā sagatavotā aptauja. 

Saladziene, kura gan regulāri runā par sieviešu lomu finanšu pasaulē, gan ilgus gadus strādā "Nasdaq" un darbojas "Invest Lithuania" valdē, “Delfi Bizness” sacīja, ka arī investīciju jomā vēl aizvien valda stereotipi.

Sievietēm pašām bieži vien ir sajūta, ka viņām jābūt pašā jomas spicē, lai varētu sniegt padomu citiem. Taču pozitīvi ir tas, ka gados jaunākajās paaudzēs tas mainās. Iespējams tas ir daļēji saistīts ar dažādām publiskajām aktivitātēm, kas mērķētas uz vienlīdzību. Saladziene ir arī viena no nevalstiskās organizācijas "Asociacija Lyderė" dibinātājām. Organizācijas mērķis ir veicināt sieviešu iespējas ieņemt vadošās lomas visās uzņēmējdarbības sfērās.

Jūs “Novatore” konferencē piedalīsieties diskusijā, kas veltīta tēmai “sievietes: nauda un vara”. Attiecīgi mans pirmais jautājums: kā tad ir ar pašu Lietuvu? Šķiet, ka vismaz pēdējos divdesmit vai trīsdesmit gadus ir aktīvi runāts un klasiskais lomu sadalījums vairs nav tik aktuāls sabiedrībā. Kā ir ar stereotipiem, vai tas mainās?

Ļaujiet man atbildēt uz šo jautājumu gan nopietni, gan nenopietni.

Nenopietnā atbilde būtu: kad mēs beigsim veidot forumus par sieviešu spēcināšanu un aktivitātes celšanu, kad mums vairs nebūs asociāciju un klubu sievietēm līderēm un investorēm, tad mēs varēsim teikt: stereotips ir pārvarēts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!