Foto: AFP/Scanpix
ASV enerģētikas kompānija „Chevron” varētu atteikties no iespējas pētīt Lietuvas slānekļa gāzes ieguves iespējas, Lietuvas medijiem prognozēja bijušais valsts Ģeoloģijas dienesta vadītājs Juzas Mockavičus.

Mockavičus izteicās, ka laikā, kad vairs nav dienesta vadītājs, viņš var izteikties par šo milzīgo projektu brīvāk. Viņš sacīja, ka „ „Chevron” kompānijai ir būtiski izjust, ka projektam ir sabiedrības atbalsts, taču Lietuvā to tā dēvēt ir grūti.” Tāpat „Chevron” pastāvīgi saskaroties ar problēmām, līkumojot caur Lietuvas likumdošanu, cenšoties organizēt un plānot potenciālos izpētes darbus.

„Chevron” ir vienīgais dalībnieks, kas pieteicās konkursā par Lietuvas slānekļa gāzes izpētes darbu tiesībām . Konkursa uzvarētāju bija paredzēts paziņot jau jūlijā, bet ASV uzņēmums lūdza uzvarētāja paziņošanu pārlikt uz 16. Septembrī, lai kompānijai būtu vairāk laiks kārtīgi izpētīt Lietuvas likumdošanu un saprast, kā darbus varētu organizēt.

Lietuvas Vides ministrijas konkursa komisija ASV kompānijas lūgumam piekrita.

Zinātnieki lēš, ka Lietuvas zemes dzīlēs varētu būt aptuveni 100 miljardi kubikmetru slānekļa gāzes, bet tehniski iespējams iegūt aptuveni desmito daļu šā apjoma, no 10 līdz 12 miljardus kubikmetru. Ja „Chevron” tiktu atzīta par konkursa uzvarētāju, tā aptuveni piecus gadus izvērtētu šīs iegulas un tikai tad noteiktu reālo apjomu, kādu no tām iespējams iegūt. Šajos darbos ASV kompānija gatavojas investēt vismaz 80 miljonus litu (16,3 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!