Foto: Europa.eu

Pēc vairākus mēnešus ilgām sarunām ar dalībvalstīm Eiropas Parlaments (EP) otrdien beidzot deva "zaļo gaismu" Eiropas Savienības (ES) 2014.-2020. gada budžetam. Tagad atlicis vien pēdējais solis, nākamo septiņu gadu budžetam nākamo dienu laikā jāsaņem dalībvalstu jeb Eiropadomes apstiprinājums.

Kopējais ES budžets nākamajiem septiņiem gadiem būs 960 miljardi eiro (674,7 miljardi latu) , kas ir aptuveni 1% no ES ekonomikas. Salīdzinoši, ASV budžets ir ap 25 % no valsts kopējās ekonomikas.

Daudzgadu budžetu EP apstiprināja ar 537 balsīm par, 126 pret un 19 atturoties.

Ja arī Eiropadome  (visas 28 dalībvalstis) dos savu "jā" vārdu, tad šis balsojums nodrošinās dalībvalstīm ES līdzekļu plūsmu no 2014.gada 1.janvāra.

EP galvenā prasība, pieņemot budžetu, bija novērst ilgstošā laika posmā izveidoto ES budžeta deficītu, kas tika arvien pārņemts uz nākamo gadu, tādējādi pēdējos gados Eiropas Komisija  (EK) praktiski vairs nespēja pildīt savas finanšu saistības.

EP prasība bija deficītu pilnībā likvidēt, sākot no 2014. gada. Dalībvalstis pēc ilgiem ķīviņiem tam piekrita, 2013. gada budžetam piešķirot papildus 3,9 miljardus eiro (2,7 miljardi latu) iztrūkuma segšanai.

Galīgā budžeta apstiprināšana paredzēta 2. decembrī Eiropas Padomē, par konkurētspēju atbildīgo dalībvalstu ministru sanāksmē.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) institūcijas - Eiropas Parlaments (EP), Eiropas Komisija (EK) un Eiropadome - agrā 12.novembra  rīta arī vienojās par ES budžetu 2014.gadam, kas tagad ir apstiprināts politiski. EP un Padomei atlika šo lēmumu apstiprināt arī juridiski.

Noslēgtā vienošanās paredz, ka 2014.gada budžetu veidos 135,5 miljardi eiro (95,2 miljardus latu) maksājumos un 142,6 miljardus eiro (100,2 miljardus latu) jau esošajās saistībās.

Salīdzinoši nākamā gada budžets ir par aptuveni 9% mazāks nekā pērnā gada finanšu portfelis, -  izdevumi ir par 9,4% mazāki, bet maksājumi par 9,5%.

Jau ziņots, ka politiski ES budžets 2014.-2020.gadam Eiropas Parlamentā (EP) tika apstiprināts jūnijā, un tā kopējā summa ir 908 miljardi eiro, jeb aptuveni 1% no ES dalībvalstu kopēja iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžeta apjoms gan ir par 34 miljardiem eiro mazāks nekā iepriekšējā termiņa budžets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!