Drīzumā Moldovas vīnu pārdošanai Eiropas Savienībā (ES) varēs ievest bez muitas nodokļiem — atbilstoši otrdienas balsojumam Eiropas Parlamentā (EP). Deputāti atbalstīja īpašas vīna kvotas piešķiršanu Moldovai, lai palīdzētu tai atgūties no Krievijas tirdzniecības sankciju ietekmes, portālu "Delfi" informēja EP Informācijas birojs Latvijā.

Austrumu partnerības samitā Viļņā 29. novembrī tika parafēts ES un Moldovas asociācijas nolīgums, kas paredz izveidot arī ES-Moldovas brīvās tirdzniecības zonu, kas savstarpējo tirgošanos krietni atvieglo.

Deputāti vīna kvotas atvēršanu Moldovai atbalstīja ar 503 balsīm par, 14 pret un 17 atturoties. Pēc deputātu ierosinājuma tiesību aktā noteikts arī konkrēts datums, no kura kvota tiks piemērota — 2014. gada 1. janvāris.

“Šodienas balsojums spēcīgi apliecina mūsu politisko atbalstu Moldovas izvēlei par labu Eiropai. Tūlītēja Moldovas vīnu importa liberalizācija parāda mūsu vēlmi rīkoties pretī nepamatotajiem un patvaļīgajām Krievijas sankcijām. Šodien atbalstītie pasākumi palīdzēs Moldovas vīna ražotajiem pārvarēt grūtības, ko radījusi vīna tirdzniecības pārtraukšana ar Krieviju. Cieša ES iestāžu sadarbība arī ļāvusi ES pieņemt šos pasākumus īsākā laikā, nekā tas notiktu atbilstoši standarta procedūrai”, norādīja par tirdzniecību ar Moldovu atbildīgais EP deputāts Iuliu Winkler (EPP, Rumānija).

Krievija aizliedza Moldovas vīnu un spirtoto dzērienu ievešanu šā gada septembrī, kā ieganstu minot kvalitātes problēmas. Vispārēji tiek uzskatīts, ka šīs sankcijas ir politiski motivētas — lai iebiedētu Moldovu un novērstu tās politisko un ekonomisko saišu stiprināšanu ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!