Foto: Reuters/Scanpix

Viens no lielākajiem tā sauktās virtuālās valūtas "Bitcoin" maiņas pakalpojumu sniedzējiem – Tokijā bāzētā kompānija "Mt. Gox" nozaudējusi tūkstošiem "Bitcoin" vienību un pārtraukusi darbību, radot ap 300 miljonu ASV dolāru zaudējumus.

No Japānas kompānijas noplūdis dokuments liecina, ka tā pazaudējusi ap 744 tūkstošiem virtuālas valūtas vienību, kas 6% no visa apgrozībā esošā "Bitcoin" apjoma. Pēc šo ziņu publiskošanas kādā privātā blogā, "Mt. Gox" pārtrauca interneta vietnes darbu, lai pasargātu interneta mājas lapu un tās lietotājus, vēsta "Bloomberg".

Pēc dažādām aplēsēm "Mt. Gox" klientiem radīti zaudējumi 300 – 365 miljonu ASV dolāru apmērā. Izskanējuši apgalvojumi, ka "Bitcoin" cietis hakeru uzbrukumā, tāpat tiek pieļauts, ka "Mt. Gox" īstenojis krāpniecisku shēmu.

Šis notikums atbalsojies ne tikai "Mt. Gox" pakalpojumus izmantojušo, bet arī citu "BItcoin" pircēju virtuālajos makos: no novembrī sasniegtās cenas 1200 ASV dolāri tā samazinājusies jau līdz 500 ASV dolāriem par vienību.

Analītiķi norāda, ka, visticamāk, šis notikums mudinās finanšu uzraudzības iestādes rūpīgāk pievērsties "Bitcoin" jautājumam un sākt regulēt šo tirgu.

"Delfi" jau vēstīja, ka vēl februāra vidū Latvijas Banka brīdināja, ka "Bitcoin", ko mēdz saukt arī par virtuālu valūtu vai kriptovalūtu, nav oficiāla valūta, kuru kā likumīgu maksāšanas līdzekli emitē un garantē valstu centrālās bankas. Tāpat, pērkot vai mainot "Bitcoin", patērētājs var saskarties ar nopietnu risku.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērsa uzmanību uz to, ka uz tā dēvētajām virtuālajām valūtām, piemēram, "Bitcoin" nav attiecināmi komisijas kompetencē esoši normatīvie akti, piemēram, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums, Finanšu instrumentu tirgus likums utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!