Foto: AFP/Scanpix

Ar pērn Lielbritānijā mirušā krievu oligarha Borisa Berezovska īpašumiem pēc viņa nāves jārīkojas kā maksātnespējas gadījumā, ceturtdien lēmusi Lielbritānijas Augstākā tiesa.

Lielākais Berezovska kreditors ir Latvijas "Baltic International Bank", vēsta "The Financial Times". Banka gan laikrakstam nav sniegusi komentārus par Berezovska parādiem tai.

Laikraksts atgādina, ka šīs bankas īpašnieks ir pretrunīgi vērtētais Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs, kura biznesa intereses plešas no Kirgizstānas un daļām futbola klubā "Blackpool" līdz kopīgam uzņēmuma ar Lielbritānijas princi Čārlzu.

Tāpat Berezovskim bijis trīs miljardus britu mārciņu vērts strīds ar citu pazīstamu krievu oligarhu - Romānu Abramoviču.

Berezovskis savulaik kļuva par miljardieri, pārņemot virkni Padomju Savienības aktīvu, bet viņam radās nesaskaņas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, tādēļ 2001.gadā viņš pameta Krieviju un devās uz Lielbritāniju.

Uzņēmējs tika atrasts miris pērnā gada martā. Sākotnēji izskanēja aizdomas par iespējamu vardarbīgu nāvi, tomēr vēlāk izmeklēšanā tika apstiprināts, ka Berezovskis izdarījis pašnāvību. Deviņas dienas pirms savas aiziešanas viņš pārdeva virkni savu aktīvu, lai atmaksātu parādus un veica izmaiņas testamentā.

Pagaidām nav skaidrs, vai Berezovskis tik tiešām bija maksātnespējīgs vai arī viņam bija gana daudz īpašumu parādu atmaksai.

Lielas summas Berezovskis bijis parādā lidsabiedrībai "Aeroflot". Aviokompānija un Krievijas Samāras reģions sūdzēja uzņēmēju tiesā par miljoniem sterliņu mārciņu piesavināšanos 90.gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!