Foto: Publicitātes foto

Tā dēvētais Junkera 315 miljardu eiro investīciju plāns kopumā līdz 2018.gadam Eiropas Savienībai (ES) varētu nest 2,1 miljonu jaunu darba vietu, ziņojumā norāda Starptautiskā Nodarbinātības organizācija (ILO).

Kā vērtē ILO, ja Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera vārdā sauktais investīciju plāns tiks īstenots efektīvi, tad 2,1 miljoni jaunu darba vietu līdz 2018.gadam ir sasniedzams rādītājs.

Junkera plāna fokusam jābūt mērķētam uz mazā un vidējā lieluma uzņēmējiem, kas praktiski rada visvairāk darba vietas, kā arī ieguldījumi jāveic valstīs, kur reālais bezdarbs ir visaugstākais, norāda ILO. Ja šie nosacījumi tiks ignorēti, tad šis plāns varot nest krietni mazāk – ap 400 000 jaunu darba vietu. Šobrīd ES ir 23 miljoni bezdarbnieku, liecina "Eurostat" dati.

Ziņojumā gan nav minēts, cik darba vietas Junkera plāns varētu nest atsevišķām dalībvalstīm.

Kā portālam "Delfi" skaidro Finanšu ministrija (FM), pašreiz pie plāna aizvien vēl strādā ES institūcijas, tāpēc jau tagad konkrētu apjomu būtu nosaukt pāragri. "Konkrētais jaunu darba vietu skaits būs atkarīgs no tā – kādi projekti tiks finansēti tieši Latvijā. Taču svarīgi uzsvērt, ka viens no regulas mērķiem ir radīt jaunas darba vietas visā Eiropas Savienībā."

Par potenciālo vietu skaitu prognozējamību Latvijai skeptisks ir arī "DNB Bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, teikdams, ka tas ir teju neatbildams jautājums.

"Nav šaubu, ka plānam pateicoties, tiks īstenoti kaut kādi projekti, radītas darbavietas un uzlabota infrastruktūra. Neviens gan pēc tam precīzi nevarēs pateikt, tieši kuri no Junkera finansētajiem projektiem citādi nebūtu īstenoti — kur vienkārši aizvietots cits finansējums," vērtē Strautiņš.

"Mums ekonomika aug. Bezdarbs joprojām diezgan liels, bet tas, ka algas aug strauji, parāda, ka pie mums tā tiešām ir strukturāla problēma, atšķirībā no Dienvideiropas, Francijas. Tātad, lietojot reklāmas speciālistu sakrāto teicienu, mēs neesam šī plāna īstā mērķauditorija. Taču iespēja pretendēt uz naudu dota visām dalībvalstīm. Ja mēs ar tās palīdzību uzbūvēsim kādu ceļu vai industriālo parku, brīnišķīgi. Ja ne, pārdzīvosim," norāda ekonomists.

Jau vēstīts, ka tā dēvētajam Junkera plānam, kas paredz Eiropas ekonomikai piesaistīt vairāku simtu miljardu eiro investīcijas, Latvija pieteikusi projektus 10 miljardu apmērā, tostarp piecu jaunu cietumu būvniecību, studentu pilsētiņu Rīgas Stradiņa universitātei un vairākus vērienīgus transporta projektus, kam līdz šim nav izdevies piesaistīt finansējumu.

Kopumā Latvija iesniegusi 58 projektus par vairāk nekā 10 miljardiem eiro. Starp iesniegtajiem projektiem ir dažādi pētniecības projekti, arī kopēji Baltijas pētniecības projekti, piemēram, biofarmācijas klastera "BioPharmAlliance" projekts, kam nepieciešamās investīcijas aplēstas 97,3 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!