Grieķijas kreditoriem jārada izpildāms un reālistisks piedāvājums šīs valsts parādu krīzes risināšanai, ceturtdien paziņojis Eiropas Padomes prezidents Donalds Tusks.

Grieķijas valdībai līdz pusnaktij jāiesniedz reformu plāns starptautiskā aizdevuma programmas turpināšanai.

"Es tikko runāju ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru. Es ceru, ka šodien mēs saņemsim konkrētus un īstenojamus reformu priekšlikumus no Atēnām," Tusks teica preses konferencē Luksemburgā.

"Ja tā notiks, mums būs jānodrošina atbilstošs piedāvājums no kreditoriem. Reālistiskam piedāvājumam no Grieķijas puses būs jārada tikpat reālistisks priekšlikums attiecībā uz parādu sloga ilgtspējību no aizdevējiem," viņa teikto citē aģentūra AFP.

Iepriekš Ciprs sarunās uzstājis, ka valsts 320 miljardu eiro lielā parādu sloga daļējai norakstīšanai jābūt vienošanās par aizdevuma programmas turpināšanu daļai. Šādu nostāju atbalstījis arī Starptautiskais valūtas fonds.

Tam nepiekrīt Vācija un daudzas citas eirozonas valstis, it īpaši pēc tam, kad Grieķija referendumā aizvadītajā nedēļas nogalē pauda noraidījumu kreditoru prasībām.

Tuska sasauktā Eiropas Savienības līderu samitā svētdien paredzēts izlemt, vai turpinās Grieķijas aizdevuma programmu un saglabāt valstī eiro valūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!