Foto: AFP/Scanpix

Ja tiks sākta trešā palīdzības programma Grieķijai, kurai aizdevumu nodrošinās no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), tad ESM Grieķijai izmaksājamos līdzekļus aizņemsies starptautiskajos finanšu tirgos, nevis tos iemaksās ESM dalībvalstis. "Izmaksas no Latvijas budžeta par aizdevumu Grieķijai ir teorētiski iespējamas visdramatiskākajā situācijā," skaidro Finanšu ministrijā (FM).

No Latvijas iemaksātie līdzekļi ESM netiks izmaksāti Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmai. Šī nauda nonāk ESM. Visu dalībvalstu iemaksātie līdzekļi veidos 70 miljardus eiro, kas ir paredzēts kā drošības buferis un ļauj ESM saņemt augstāko iespējamo reitingu finanšu tirgos.

Ziņots, ka eirozonas līderi ārkārtas samitā panāca vienošanās par jauno iespējamo Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu no ESM līdzekļiem. Vēstīts, ka sarunas par programmu tiks uzsāktas tikai tad, ja līdz trešdienai, 15. jūlijam, Grieķijas valdība izpildīs nosacījumus un īstenos ekonomiskas reformas.

Savukārt pēc 15.jūlija starptautiskās institūcijas izvērtēs Grieķijas valdības paveikto progresu šo reformu īstenošanā un sniegs savu atzinumu eirozonas dalībvalstīm.

Tikai tad eirozonas dalībvalstīs uzsāks nacionālās procedūras, lai lemtu par uzsākšanu sagatavot atbalsta programmu. Vēlāk, kad tiks sagatavoti sadarbības līgumi starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem, eirozonas dalībvalstīm vēlreiz būs jāizskata nacionālās procedūras, lai lemtu par programmas finansiālo apjomu.

Ziņots, ka aizdevums Grieķijai varētu būt uz trīs gadiem. Tā apjoms varētu veidot līdz 86 miljardiem eiro.

"Tikai gadījumā, ja Grieķija neatdotu aizņemtos līdzekļus un tai tiktu norakstīts parāds, tad visas ESM dalībvalstis uzņemsies atbildību ekvivalenti tam apjomam, ko ESM būs aizņēmies finanšu tirgos, lai aizdotu Grieķijai.

Izmaksas no Latvijas budžeta par aizdevumu Grieķijai ir teorētiski iespējamas visdramatiskākajā situācijā, ja Grieķija parādus neatmaksā un arī netiek pagarināti parāda termiņi jeb parāds tiek atlaists," skaidro FM. 

Tāpat FM uzsver, ka "par parādu atlaišanu Grieķijai vispār netiek diskutēts – nevienā no sarunu līmeņiem".

Latvija kopš pievienošanās eirozonai un ESM ik gadu piecus gadus iemaksā ESM ap 44 miljoniem eiro neatkarīgi no tā, vai ESM līdzekļi tiek izmantoti kādām vajadzībām. 

Iemaksājot ESM, Latvija kļūst par ESM mehānisma līdzīpašniekiem jeb iegādājas ESM kapitāla daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!