Foto: AP/Scanpix

Grieķijas valdība otrdien iesniegusi parlamentam apstiprināšanai vienošanās nosacījumus par jauna aizdevuma saņemšanu no starptautiskajiem aizdevējiem.

Kā jau vēstīts, eirozonas dalībvalstis piedāvājušas Atēnām iespēju nākamo trīs gadu laikā saņemt 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, taču Grieķijai strauji jāīsteno darba tirgus un nodokļu reformas.

Parlamentam vienošanās nosacījumi ir jāapstiprina līdz trešdienai, lai pēc tam to varētu darīt arī citu eirozonas valstu parlamenti.

Aptuveni 30 likumdevēji no Grieķijas premjerministra Aleksša Cipra vadītās kreiso ekstrēmistu partijas "Syriza" ir draudējuši balsot pret reformām, ko starptautiskie kreditori pieprasījuši apmaiņām pret jauno aizdevumu. Tādēļ Cipram tagad jāvēršas pie proeiropeiskām opozīcijas partijām, lai panāktu vienošanās nosacījumu apstiprināšanu, jo tikai pēc tam eirozonas līderi sāks sarunas par to, ko tieši Grieķija saņems pretī.

"Cipra kunga "Syriza" valdība var piedzīvot ievērojamu pretestību un vienošanās apstiprināšana parlamentā droši vien būs iespējama tikai ar opozīcijas partiju atbalstu - un pat tad nav pilnīgi droši, ka tā tiks apstiprināta," norādīja franču bankas "Societe Generale" stratēģis Kits Žiks.

"Lielākais vairākums "Syriza" organizāciju iebilst pret šo vienošanos (..), attiecībā uz darba tirgus un pensiju reformām šis ir ļaunāk, nekā pēdējie divi aizdevumi," radiostacijai "Vima FM" sacīja parlamenta viceprezidente Despoina Haralambidu.

"Syriza" koalīcijas partneri Neatkarīgie grieķi (ANEL) paziņojuši, ka neatbalstīs vienošanās nosacījumus, bet paliks valdībā.

Ciprs paudis uzskatu, ka "lielākais vairums grieķu tautas" atbalstīs vienošanos. Tomēr daudzi grieķi skeptiski skatās uz apgalvojumiem, ka jaunā palīdzības programma spēs kaut kā uzlabot viņu dzīvi.

Daudzi uzskata šo vienošanos par pazemojošu un paverdzinošu un ir pauduši savas dusmas arī sociālajos medijos.

Grieķijas civildienesta ierēdņu arodbiedrība ADEDY trešdien izsludinājusi 24 stundu streiku.

Grieķijas enerģētikas ministrs un "Syriza" biedrs Panigjotis Lafazanis paziņoja, ka vienošanās, iespējams, tiks pieņemta ar opozīcijas likumdevēju atbalstu, bet tā nekad negūs tautas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!