Foto: Ekrānšāviņš no video

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" (LG) pirmdien parakstījusi līgumu ar Ziemeļu investīciju banku ("Nordic Investment Bank", NIB) par 50 miljonu eiro aizdevumu, kas tiks izmantots, lai tālāk attīstītu jau izbūvēto "Rail Baltica" Eiropas platuma sliežu ceļu no Polijas robežas līdz Kauņai un lai izbūvētu jaunu sliežu ceļu no Kauņas līdz Latvijas robežai. Aizdevuma termiņš ir 15 gadi.

Par šiem līdzekļiem paredzēts finansēt arī trīs dzelzceļa posmu elektrificēšanu, kuru skaitā ir arī posms no Viļņas līdz Baltkrievijas robežai, un citus infrastruktūras darbus, kas jāveic Austrumu-Rietumu transporta koridora caurlaidības palielināšanai.

Šis ir jau piektais NIB aizdevums, kas kompānijai "Lietuvos geležinkeliai" piešķirts kopš 2009.gada. Iepriekšējo aizdevumu kopējā summa ir 216 miljoni eiro.

Novembra beigās Lietuva "Rail Baltica 2" projektam no Eiropas Savienības (ES) saņēma 131,26 miljonus eiro. No 2015. līdz 2020.gadam paredzēts izbūvēt jaunu Eiropas platuma sliežu ceļu no Kauņas caur Panevēžu līdz Latvijas robežai, un ES finansējumu domāts izlietot zemes atsavināšanas procedūrām, tehniskā projekta izstrādei un būvdarbiem.

Kā ziņots, oktobra vidū Lietuvā tika oficiāli atklāts "Rail Baltica" posms no Polijas robežas līdz Kauņai, kas izmaksājis vairāk nekā 370 miljonus eiro, bet vilcieni pa to pagaidām nekursē.

Savukārt 28,6 kilometrus garo dzelzceļa posmu no Naujoji Viļņas stacijas līdz Baltkrievijas robežai Lietuva sāka elektrificēt pirms gada. Iecerēts, ka šis projekts ļaus satiksmei ar Minsku izmantot divstāvu elektrovilcienus un saīsināt braucienu šai 205 kilometrus garajā maršrutā no trim līdz divām stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!