Foto: AFP/Scanpix/LETA

ES pretmonopola uzraudzības iestāde ir paziņojusi, ka tiesā ir pieļautas juridiskas kļūdas, kad tiesa lēma, ka "Apple" nebūs jāmaksā 13 miljardus eiro nodokļos Īrijā, vēsta "Reuters".

Likmes ir augstas Eiropas Komisijas (EK) cīņā pret to, ko tā uzskata par agresīvu nodokļu optimizēšanu, ko veic starptautiski uzņēmumi. Līdz šim EK ir uzvarējusi tiesā pret "Fiat Chrysler", bet zaudējusi "Starbucks" un Beļģijas nodokļu pārkāpumu lietās.

Komisija ir vērsusies Eiropas Savienības Tiesā Luksemburgā pēc tam, kad pagājušajā gadā Vispārējā tiesa ir pieņēmusi lēmumu, kurā teikts, ka ES iestāde nav pierādījusi, ka "Apple" ir guvis negodīgu priekšrocību. Komisija 2016. gada secinājumos norādīja, ka divi Īrijas nodokļu nolēmumi ir mākslīgi samazinājuši "Apple" nodokļu slogu vairāk nekā divas desmitgades, kas 2014. gadā bija 0,005%.

"Vispārējās tiesas nespēja pienācīgi ņemt vērā lēmuma struktūru un saturu, kā arī Komisijas skaidrojumus par galveno biroju un Īrijas filiāļu veiktajām funkcijām ir procedūras pārkāpums," norādījusi EK. Savukārt "Apple" ir paziņojusi, ka Vispārējās tiesas spriedums ir pierādījis, ka tā vienmēr ir ievērojusi Īrijas likumus, bet jautājums vairāk ir par to, kur tai būtu jāmaksā nodokļi, nevis to summa.

Nākamajos mēnešos Eiropas Savienības Tiesa rīkos sēdi par šo lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!