Foto: Pixabay

Lielbritānijas mājsaimniecību bagātība pandēmijas laikā ir augusi par 900 miljardiem mārciņu (1,3 triljoniem ASV dolāru), un lielākā daļa no šīs naudas nonākusi valsts turīgāko iedzīvotāju rokās, atsaucoties uz "Resolution Foundation" pētījumu, raksta "Bloomberg".

Šis skaitlis ir daudz lielāks nekā Anglijas Bankas aplēses par to, cik daudz naudas patērētāji ir akumulējuši ierobežojumu laikā, kad slēgti bija lielākā daļa veikalu un nenotika ceļojumi. Tas kārtējo reizi apliecina augošo bagātības un ienākumu nevienlīdzību.

Vidējā Lielbritānijas ģimene tagad ir par 7800 mārciņām (9115 eiro) bagātāka nekā pirms pandēmijas, neskatoties uz smagāko ekonomikas recesiju 300 gadu laikā, lēš eksperti. 10% bagātāko ģimeņu bagātība augusi visstraujāk – par vairāk nekā 50 tūkstošiem mārciņu. Savukārt nabadzīgākajā segmentā naudas apjoms audzis vien par 86 mārciņām.

Bagātības palielināšanos būtiski ietekmējis arī nekustamā īpašuma cenu pieaugums, kas radījis neproporcionāli lielu pieaugumu tiem, kam pieder vairāki īpašumi. Tā ir būtiska atšķirība, salīdzinot ar iepriekšējām četrām recesijām, kad mājokļu cenas saruka par vidēji 22%.

"Ne visas mājsaimniecības ir ieguvušas no šī turības buma," saka "Resolution Foundation" vecākais ekonomists Džeks Leslijs.

Tā rezultātā starpība starp 10% bagātāko iedzīvotāju turību un vidēju mājsaimniecību pieauga par 44 tūkstošiem mārciņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!