Foto: DELFI

Lietuva pagājušajā nedēļā iesniegusi pieteikumu tirdzniecības pārstāvniecības atvēršanai Taivānas galvaspilsētā Taibei, pirmdien, 28. martā, ziņu aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministra padomnieks Martīns Čerkausks.

"Jā, ministrs pagājušajā nedēļā nosūtīja oficiālu lūgumu Taivānai atvērt Lietuvas tirdzniecības pārstāvniecību," viņš apliecināja.

Izdevums "Taipei Times" vēstīja, ka Taivānas Ārlietu ministrija sestdien saņēmusi Lietuvas lūgumu.

Septembrī Lietuvas parlaments pieņēma grozījumus likumā, kas ļauj atvērt pārstāvniecības valstīs, ar kurām Lietuvai nav oficiālu diplomātisko attiecību, piemēram, Taivānā.

Februārī Viļņā tika atklāts kopīgs Taivānas un Lietuvas pusvadītāju zinātņu centrs. Taivānas pārstāvniecība Lietuvā norādīja, ka pirmais iecerētais projekts paredz apvienot Taivānas un Lietuvas kristālu un lāzeru tehnoloģiju iespējas, lai radītu plāna diska cietvielu lāzeru, kas būtu izmantojams precīzo iekārtu un pusvadītāju ražošanā.

Taivānas pārstāvji janvārī informēja Lietuvu, ka Taivāna drīzumā plāno izveidot vienu miljardu ASV dolāru (884 miljonu eiro) vērtu aizdevumu fondu Lietuvas un Taivānas kopīgo uzņēmējdarbības projektu īstenošanai. Vēl pirms tam Taivāna paziņoja, ka veido investīciju fondu ar sākotnējo finansējumu 200 miljoni ASV dolāru (177 miljoni eiro), lai ieguldītu ilgtermiņa attīstībā Lietuvas nozarēs, kas ir stratēģiski nozīmīgas abām pusēm.

Jau ziņots, ka pērnruden Viļņā tika atklāta Taivānas pārstāvniecība. Reaģējot uz Lietuvas lēmumu atļaut šīs pārstāvniecības nosaukumā lietot vārdu "Taivāna", Ķīna pēdējā laikā izdara uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, jo cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Lietuvas uzņēmēji atzīst, ka šīs nesaskaņas būtiski apgrūtinājušas viņu sadarbību ar Ķīnu, bet valdība cer, ka ciešākas ekonomiskās saites ar Taivānu šos zaudējumus ar laiku varētu atsvērt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!