Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) un Azerbaidžāna pirmdien parakstīja vienošanos par gāzes importa dubultošanu dažu gadu laikā no energoresursiem bagātās Kaspijas jūras valsts.

Vizītē Baku Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena parakstīja ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu memorandu par "stratēģisku partnerību enerģētikas jomā".

Dažu gadu laikā "mēs dubultosim gāzes piegādi no Azerbaidžānas uz ES", lai kompensētu Krievijas gāzes piegāžu samazinājumus, preses konferencē pavēstīja Leiena. "No nākamā gada mums jau vajadzētu sasniegt 12 miljardus kubikmetru" gadā.

Vienošanās paredz arī Dienvidu gāzes koridora paplašināšanu caur Azerbaidžānu, Gruziju, Turciju un Grieķiju "dažu gadu laikā līdz 20 miljardiem kubikmetru gadā".

Pērn Azerbaidžāna piegādāja Eiropai 8,1 miljardu kubikmetru dabasgāzes.

Leiena sacīja, ka Krievijas gāzes piegādes Eiropai nebija "uzticamas" pat pirms Krievijas kara sākuma pret Ukrainu un ES vēršas pie "uzticamākiem piegādātājiem".

"Esmu priecīga pieskaitīt pie tiem Azerbaidžānu," norādīja Leiena.

Alijevs uzteica vienošanos kā "ceļa karti nākotnei", sakot, ka ES un Azerbaidžānas sadarbība enerģētikas jomā jau ir "izmainījusi Eiropas enerģētikas karti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!