Foto: Pixabay

Karš Eiropā un ārkārtējā situācijas enerģijas tirgū palielinājusi neskaidrības saistībā ar elektroenerģijas pieejamību, brīdina Somijas elektropārvades operators "Fingrid".

Lielo neskaidrību dēļ somiem vajadzētu būt gataviem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, ko varētu izraisīt iespējamais elektrības trūkums jau šoziem.

Aplēstā jaudas bilance nākamajai ziemai ir līdzīga pagājušās ziemas datiem. "Fingrid" lēš, ka ziemā patēriņa maksimumā elektroenerģijas patēriņš var pieaugt līdz aptuveni 15 000 megavatiem. Tiek lēsts, ka vietējā ražošana labākajā gadījumā aptvers 12 300 MWH ar aptuveni 600 MW jaudas rezervi.

Pērn aptuveni 10% no valsts elektroenerģijas tika importēts no Krievijas. Olkiluoto 3 atomelektrostacija varētu kompensēt trūkstošo Krievijas importu.

Elektroenerģijas pieejamību no Zviedrijas un Baltijas ietekmē pašu valstu iespējamās problēmas ar elektroenerģijas pietiekamību, piemēram, iespējamās dabasgāzes trūkums.

Vienlaikus operators norāda, ka vēja enerģijas jaudu straujais pieaugums veicina elektroenerģijas pieejamības uzlabošanos Somijā, bet vēja enerģijas ietekmi uz elektroenerģijas pieejamību nosaka vēja apstākļi. Tiek lēsts, ka līdz 2022. gada beigām vēja enerģijas jauda pilnā apjomā sasniegs aptuveni 5000 megavatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!