Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnā šā gada trešajā ceturksnī bija vērojama ekonomikas atkopšanās, pirmdien paziņoja Nacionālās attīstības un reformu komisijas vadītājs Džao Čeņsjiņs.

"Ekonomika trešajā ceturksnī ir patiešām atkopusies," viņš sacīja žurnālistiem valdošās Komunistiskās partijas kongresa laikā Pekinā.

Džao atzina, ka šogad ir bijušas "grūtības un izaicinājumi", kā arī "satricinājumi bijuši lielāki nekā gaidīts".

Ķīnas ekonomiku negatīvi ietekmēja Covid-19 pandēmija, ekstremāli laikapstākļi un citi negaidīti faktori, uzskaitīja Džao.

Tomēr pasaulē otra lielākā ekonomika ir sākusi atkopties un parādījusi lielu elastību, viņš norādīja.

Ekonomiku Ķīnā būtiski ietekmēja Ķīnas stingrā Covid-19 nulles politika, ieviešot lokdaunus, masu testēšanu un karantīnu.

Gaidāms, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad būs mazāks nekā valdības mērķis 5,5%. Ķīnas statistikas birojam datus par ekonomikas izaugsmi trešajā ceturksnī bija plānots publicēt otrdien, taču pirmdien birojs paziņoja, ka datu publicēšana ir atlikta, neminot iemeslu.

Pasaules Banka sagaida, ka Ķīnas IKP šogad augs par 2,8%. Tā būtu tikai otrā reize 40 gadu laikā, kad Ķīnas ekonomikas izaugsme bijusi tik neliela. Pirmā reize bija 2020.gadā, kas bija pirmais pandēmijas gads.

"Pirmo reizi kopš 1990.gada pārējās Āzijas izaugsme ir straujāka nekā Ķīnā," paziņoja Eiropas Savienības Tirdzniecības kameras vadītājs Jērgs Vutke.

"Pārējās Āzijas risinājumi Covid situācijai bija ļoti atšķirīgi un tā ir atgriezusies ierastā ritmā," viņš paskaidroja.

Pasaules Bankas prognozes liecina, ka pārējā reģiona, neskaitot Ķīnu, ekonomikas izaugsme šogad būs 5,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!