Foto: AFP/Scanpix/LETA

Septembra beigās jaunais Somijas Olkiluoto atomelektrostacijas trešais kodolreaktors pirmo reizi darbojās ar 100% jaudu, un bija plānots, ka regulāru darbību tas uzsāks šā gada decembrī. Taču nu tā ūdens sūkņos konstatēti bojājumi, kas var aizkavēt tā nodošanu ekspluatācijā un regulārās darbības uzsākšanu, atsaucoties uz operatoru "Teollisuuden Voima Oyj" (TVO), raksta ārvalstu mediji.

Šie bojājumi Eiropas lielākajā kodolreaktorā ir kārtējā neveiksme Somijai, kur nesen valsts tīkla operators ir brīdinājis par iespējamiem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem nākamajā ziemā, ja jaunais kodolreaktors nevarēs regulāri nodrošināt elektroenerģijas piegādes.

Bojājumi, visticamāk, ietekmēs kodolreaktora plānoto palaišanu, taču vēl nav skaidrs, cik ilgi tā kavēsies.

Kodolreaktora darbība testa režīmā tika uzsākta šogad, un regulāru elektroenerģijas ražošanu tajā bija plānots uzsākt 14. decembrī. Vienlaikus TVO paziņojis, ka sūkņos konstatētie bojājumi neietekmē kodolreaktora drošību.

Turpinoties kodolreaktora pārbaudēm, lai to nodotu ekspluatācijā, tā jauda septembrī sasniedza 1600 MWe. “Tas šobrīd ir jaudīgākais atomelektrostacijas bloks Eiropā un trešais jaudīgākais pasaulē,” norādīja TVO.

Aptuveni 40% Somijas elektroenerģijas patlaban tiek ražota Olkiluoto rūpnīcā. Olkiluoto 1. un 2. bloki saražo aptuveni 21% no kopējā elektroenerģijas pieprasījuma, bet 3. bloks – aptuveni 19%.

Olkiluoto 3. bloka darbības uzsākšana netiek atlikta pirmo reizi. Realitātē tas darbu sāka 12 gadus pēc plānotā termiņa, jo bija plānots to izveidot jau 2009. gadā. Šajā laikā kodolreaktora izveides izmaksas pieauga no sākotnēji lēstajiem 3 miljardiem eiro līdz aptuveni 11 miljardiem eiro.

Arī šā gada sākumā aizkavējās kodolreaktora darbības uzsākšana, jo to bija plānots pieslēgt Somijas nacionālajam elektrotīklam janvāra beigās, bet regulāra elektroenerģijas ražošana tiktu uzsākta jūnijā, taču šie termiņi tika pārcelti. Somijas Ekonomikas ministrija un valsts kodolenerģijas regulators paziņoja, ka projektu skārušas dažādas tehniskas un drošības neveiksmes vājas projekta vadības un sliktas darba kvalitātes dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!