Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zviedrijas valdība atļāvusi Lietuvas - Polijas augstsprieguma līdzstrāvas kabeļa "Harmony Link" vilkšanu Zviedrijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā, paziņoja Lietuvas elektrības pārvades sistēmu operators "Latgrid".

"Zviedrijas valdības apstiprinājums "Harmony Link" ir vēl viens solis, īstenojot šo nozīmīgo projektu, kas stiprinās tirgus integrāciju," sacīja "Litgrid" vadītājs Roks Masjulis.

"Litgrid" un Polijas pārvades sistēmu operators "Polskie sieci elektroenergetyczne" (PSE) Zviedrijas apstiprinājumu lūdza 2021. gadā, viņš informēja.

Zviedrijas atļauja kabeļa izvietošanai tiek prasīta Zviedrijas Kontinentālā šelfa likumā. Plānots, ka Zviedrijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā "Harmony Link" būs 15 kilometru garumā.

"Litgrid" un PSE atbilstoši 2020. gada maijā parakstītajam līgumam ir sadalījuši darbus pie 680 miljonu eiro vērtā projekta. "Litgrid" ir atbildīgs par līdzstrāvas kabeļa vilkšanu Baltijas jūrā, tikmēr Polijas operatoram ir jāizbūvē pārveidotājstacijas Lietuvā un Polijā.

Līdz aprīlim paredzēts parakstīt līgumus ar darbu veicējiem, un projektu pilnībā paredzēts pabeigt 2027.-2028. gadā.

330 kilometru garais "Harmony Link" ar 700 megavatu jaudu ir lielākais un dārgākais sinhronizācijas projekts Lietuvā. Tas būs otrais elektrības starpsavienojums starp Lietuvu un Poliju. 2016. gadā izveidots sauszemes starpsavienojums "LitPolLink".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!