Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Vadītāju atlasē noteiktās nozarēs arvien biežāk pieredzu kopīgās līderības (shared leadership) uzņēmumu vadīšanas modeli. Kopīgā līderība ir inovatīvs vadības modelis, kuru var ieviest mūsdienīgi, dinamiski un progresīvi domājoši uzņēmumi. Šajā pieejā vadības lomas tiek balansēti sadalītas starp diviem vai vairākiem vadības komandas locekļiem, nevis riskanti centralizētas vienā personā.

Pieeja ļauj izmantot līderu dažādās prasmes un pieredzi, lai uzlabotu lēmumu pieņemšanas procesus un veicinātu uzņēmuma efektīvāku izaugsmi. Domāju, šis vadības modelis ir attīstījies tāpēc, ka parasti viens cilvēks nav ideāls un talantīgs visās vadības jomās un ar laiku sāk veidoties kādi lēmumu pieņemšanas vai ieviešanas sastrēgumi. Tāpēc – lai paātrinātu izaugsmi, mūsdienīgi uzņēmumi piekopj šo vadības praksi.

Bieži tā notiek uzņēmuma dibinātāju vadītā uzņēmumā, kur ir divi vai vairāki līdzdibinātāji. Vai arī ir viens uzņēmuma dibinātājs, kas ar laiku apzinās nepieciešamību un pieņem darbā uzņēmuma vadītāju, taču uzņēmumu vada kopīgi, katram pārzinot noteiktu atbildības jomu. Šis ir ļoti gudrs un stratēģisks piegājiens no dibinātāja puses, lai uzņēmumā stiprinātu tās jomas, kurās pats dibinātājs nav tik spēcīgs. Taču to var atzīt un korekti ieviest tikai tad, ja uzņēmuma dibinātājs patiesi apzinās un atzīst savu talantu un arī nepilnību ietekmi uz darbiniekiem, klientiem un biznesa attīstību.

Starptautiskos uzņēmumos, kas atver pārstāvniecības citās valstīs, mēdz praktizēt dalīto vadību tā, ka izpilddirektors (Managing Director/Chief Operating Officer) ir vietējā tirgus pārstāvis un uzņēmuma vadītājs (Chief Executive Officer) ir mātesuzņēmuma pārstāvis no uzņēmuma galvenās mītnes valsts. Tādā veidā tiek nodrošināta gan vietējā tirgus un kultūras izpratne un kontakti, gan attiecību vadīšana un atbilstošu procesu ieviešana ar mātesuzņēmumu.

Parasti izaicinājums kopīgās līderības vadītājiem ir tāds, ka viņi ir piemeklēti atšķirīgi viens no otra, lai varētu līdzsvaroti vadīt uzņēmumu, lēmumu pieņemšanā nodrošinot dažādas perspektīvas. Piemēram, viens vadītājs ir vairāk stratēģis, radošais, "ar galvu mākoņos", lai izaicinātu uzņēmumu jauniem stratēģiskiem virzieniem, produktiem un risinājumiem. Savukārt otrs vadītājs ir pragmatisks, finansists, "ar kājām uz zemes", lai aprēķinātu efektivitāti un lietderīgumu aizraujošajām stratēģiskajām idejām, iedziļinātos detaļās un nodrošinātu efektīvus procesus šo ideju īstenošanā. Tādējādi jau pašos kopīgās līderības pamatos ir ielikts "stratēģisks konflikts", ar ko vadītājiem ikdienā nākas sadzīvot, konstruktīvi sastrādājoties.

Esmu gan atlasījusi vadītājus kopīgās līderības amatiem, gan runājusi ar vadītājiem par priekšrocībām un mīnusiem, gan arī pati strādājusi (un šobrīd strādāju) kopīgās līderības vadītos uzņēmumos un saredzu vairāk priekšrocību nekā trūkumu šim mūsdienīgajam vadības modelim – tad, ja atbildības lomas ir skaidri nodalītas un vadītāji kā personības viens otru ciena un respektē, tādējādi spējot panākt kopsaucēju arī kardināli atšķirīgu viedokļu situācijās.

Kādas ir kopīgās līderības priekšrocības?

Kopīgā līderība apvieno dažādus vadītāju domāšanas veidus un perspektīvas, kas noved pie pilnīgākām problēmu risināšanas spējām kopumā. Mūsdienu strauji mainīgajā biznesa vidē kopīgā līderība ļauj organizācijām ātrāk reaģēt uz tirgus izmaiņām. Vairāki vadītāji, kuru prasmes pārklājas, nodrošina, ka lēmumi var tikt pieņemti ātri, negaidot vienas lēmumu pieņēmējas puses apstiprinājumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!