Foto: stock.xchng

Lai arī Saeima ir devusies garās vasaras brīvdienās, jau šo ceturtdien Saeimas ārkārtas sēdē ne vien tiks izteikts atbalsts jaunajam tieslietu ministram, bet arī skatīti Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumi, plānojot būtiskas izmaiņas must carry principā, kas paredz jau no 2013.gada 1.janvāra no skatītājiem prasīt samaksu par LNT un TV3 skatīšanos.

Apstiprinot šos grozījumus, ne vien tiks kropļots televīzijas tirgus, radot nevienlīdzīgus un diskriminējošus nosacījums dažādās televīzijas izplatīšanas platformās, bet Saeima riskē izslēgt Latgali no vienotas nacionālas informatīvās  telpas, uz ko jau iepriekš vērsuši uzmanību Latgales reģiona kabeļoperatori, norādot, ka zemās maksātspējas dēļ, skatītāji turpmāk var izvēlēties skatīties Krievijas bezmaksas kanālus, norāda kabeļoperatori Lattelecom, Baltcom un IZZI.

Operatori uzsver, ka grozījumi to šībrīža redakcijā ir klaji diskriminējoši un konkurenci graujoši maksas televīzijas tirgū. Proti, tiek veikta tirgus segmentēšana - virszemes apraides operatoram par tiesībām izplatīt nacionālos kanālus nebūs jāmaksā līdz 2013. gada beigām, savukārt televīzijas skatītājiem, kas izmanto kabeļoperatoru pakalpojumus, par TV3 un LNT skatīšanos turpmāk būs jāmaksā kanāliem, turklāt satelīttelevīzijas pakalpojumu sniedzēju (galvenokārt MTG grupas uzņēmuma Viasat) darbība vispār netiek regulēta.

"Jau šobrīd ir skaidri redzams, ka vienīgais ieguvējos no šiem likuma grozījumiem būs MTG, kas uz to rēķina centīsies dzēst zaudējumus, kas koncernam radušies neprofesionāla menedžmenta darbības dēļ, savukārt otrs - pastarpinātais ieguvējs no šīm iniciatīvām būs Viasat, kuras īpašniece ir tā pati MTG grupa," norāda Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. "Rezultātā, kabeļoperatori būs spiesti paaugstināt abonēšanas maksas, ja tie vēlēsies iekļaut programmu sarakstā nacionālos komerckanālus LNT un TV3. Šādā veidā kabeļoperatori tiks nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar satelītoperatoriem, kuru darbību šie grozījumi neregulē," turpina J.Gulbis.

Tāpat neizpratni rada Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas I.Mūrnieces paustais gandarījums par it kā līdz šim veiksmīgi spertajiem soļiem vienotas nacionālās informatīvās telpas stiprināšanā.

"Tas ir absurds! Vēlamies uzsvērt, ka kā sākotnējā motivācija grozījumu izstrādei tika minēta nacionālās informatīvās telpas aizstāvēšana, tomēr var droši apgalvot, ka vienīgais ieguvējs no šobrīd Saeimā izskatāmajiem grozījumiem ir MTG grupa, nevis nacionālā informatīvā telpa un sabiedrība kopumā, kas tiks klaji diskriminēta. Proti, ja viens skatītājs nacionālos komerckanālus varēs skatīties bez maksas virszemes apraidē, tad citam par šo pakalpojumu būs jāmaksā, un vēl citam finansiāli iemeslu dēļ tie vispār nebūs pieejami," uzsver Sandra Kraujiņa, IZZI valdes locekle, uzsverot, ja valdība atbalstīts MTG lobētos grozījumus likumā, tad lielākajai daļai Latvijas mājsaimniecību turpmāk būs jāmaksā par LNT un TV3 skatīšanos.

"Pietiek maldināt sabiedrību un skatītājus. Šobrīd ir pēdējais brīdis runāt skaidrā valodā, pasakot skatītājiem, ka, pieņemot šos grozījumus, ir pieņemts lēmums, ka turpmāk Latvijā būs maksas televīzija. Ja grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā Saeimā tiks pieņemti un LNT un TV3 kļūs par maksas kanāliem, par to saturu būs spiesti maksāt gala patērētāji - šajā gadījumā visi TV skatītāji, kas izmanto kabeļoperatoru pakalpojumus," norāda Pēteris Šmidre, Baltcom valdes loceklis.

Vēl vairāk, šī brīža grozījumu redakcija kropļo konkurenci arī starp nacionālajiem un sabiedriskajiem TV kanāliem. Var pilnībā saprast Latvijas Televīzijas publiski paustās bažas šajā sakarā, jo Saeimā izskatāmie Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumi kalpo par labu tikai un vienīgi vienam komersantam - MTG grupai. Proti, tie paredz must carry statusa noņemšanu tikai nacionālajiem kanāliem TV3 un LNT, tādējādi ļaujot pamest bezmaksas apraidi un pieprasīt maksu no kabeļtelevīzijas operatoru klientiem par TV3 un LNT skatīšanos. Sabiedriskais medijs toties tiek nostādīts nevienlīdzīgās konkurences pozīcijās. Dodot iespēju Latvijas sabiedriskajiem un nacionālajiem kanāliem strādāt vienādos tirgus apstākļos, tiktu veicināta konkurence un līdz ar to arī ražotā satura kvalitāte. Ieguvēji būtu visi - gan kanāli, gan skatītāji, kuri paši varēs novērtēt televīzijas kanālu saturu un izlemt - abonēt konkrētos kanālus vai nē.

"Tā kā mūsu galvenā interese ir klientu tiesību aizstāvēšana, tad aicinām Saeimas deputātus likumā iestrādāt grozījumu: ja nacionālo komerckanāli un sabiedriskie TV kanāli kļūst par maksas kanāliem, tad kabeļoperatori ir tiesīgi tos iestrādāt atsevišķā programmu blokā un piedāvāt par atsevišķu samaksu, kas sedz kanālu pieprasīto abonēšanas maksu. Tādējādi patērētājiem tiks dota iespēja abonēt konkrētos kanālu vai nē. Ja to piedāvātais saturs televīzijas skatītājam nešķiet saistošs vai pietiekami kvalitatīvs, tad cilvēkam būs iespēja atteikties no šo kanālu abonēšanas un piespiedu samaksas, kāda pieļauta grozījumos, kas iesniegti Saeimā izskatīšanai. Tādējādi, mūsuprāt, tiks aizstāvētas patērētāju intereses," skaidro S. Kraujiņa.

Lai pārtrauktu pašreiz likumdošanā lobēto diskriminējoši situāciju gan pret valsts iedzīvotājiem, gan televīzijas pakalpojumu sniedzējiem, gan arī Latvijas sabiedrisko televīziju, valdībai ir jāizšķiras par abonēšanas maksas ieviešanu sabiedriskajai televīzijai un vienlīdzīgu noteikumu iestrādi likumā pret visiem tirgus dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!