Foto: LETA

Valsts palaidusi "vējā" kārtējos nodokļu maksātāju miljonus - tā par Valsts kases lēmumu samaksāt AS "Liepājas metalurgs" vietā valsts galvotā kredīta pamatsummu 67,5 miljonu eiro jeb 47,4 miljonu latu apmērā Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.", izteicās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Gundars Strautmanis.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka valsts, izsniedzot "Liepājas metalurgam" kredīta garantijas par iespaidīgu summu, nav pienācīgi un atbildīgi sekojusi situācijas attīstībai uzņēmumā un tādējādi palaidusi "vējā" kārtējos nodokļu maksātāju miljonus," sacīja Strautmanis.

Viņš arī atzina, ka nav tikusi novērsta interešu konflikta situācija "Liepājas metalurga" atbildīgo amatpersonu darbībā.

Kā ziņots, ceturtdien Valsts kase no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai 47,4 miljonus latu, kas ir valsts galvotā kredīta pamatsummas atlikums.

Valsts galvoto "Liepājas metalurga" kredītsaistību atmaksa palielinās 2013.gada vispārējās valdības budžeta deficītu par 51,7 miljoniem latu jeb 0,3% no prognozētā šā gada iekšzemes kopprodukta.

Kā ziņots, "Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valdība aprīlī izveidoja darba grupu, kuras galvenie uzdevumi ir no valsts un pašvaldības puses operatīvi koordinēt nepieciešamos pasākumus "Liepājas metalurga" situācijas risināšanai un izstrādāt priekšlikumus uzņēmējdarbības un nodarbinātības veicināšanai Liepājas pilsētā un reģionā.

Valdība un kreditoru klubs uzņēmuma lielākajiem akcionāriem Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam šopavasar piedāvāja vienošanās par "Liepājas metalurga" situācijas stabilizēšanu un darbības turpināšanu. Cita starpā vienošanās paredzēja trīs lielāko akcionāru akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra puses. Tomēr šī vienošanās parakstīta netika.

"Liepājas metalurgs" 24.maijā Liepājas tiesā iesniedza pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa sākšanu, un 27.maijā Liepājas tiesa ierosināja "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Līdz šodienai jāizstrādā tiesiskās aizsardzības procesa plāns, taču pastāv iespēja lūgt arī termiņa pagarinājumu plāna sagatavošanai. Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme informēja, ka iesniegšanai tiesā tiek gatavoti dokumenti par to, lai uz mēnesi pagarinātu termiņu tiesiskās aizsardzības procesa plāna izstrādei.

"Liepājas metalurga" zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu. "Liepājas metalurga" konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada pirmajā ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem vairāk nekā 2012.gada pirmajā ceturksnī, kad uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 66,8 miljoni.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!