Foto: Publicitātes foto

Gada pirmajā mēnesī nozīmīgākie akciju indeksi sasniedza savas visu laiku augstākās virsotnes. Paātrinātā IKP izaugsme, ražošanas rādītāju uzlabojums un spēcīgie pusvadītāju uzņēmumu rezultāti deva pamatu turpmākam optimismam. Savukārt obligāciju indeksi neattaisnoja uz tiem liktās cerības, jo tirgus dalībnieki kļuva piesardzīgāki attiecībā uz gada procentu likmju prognozēm. ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Džeroms Pauels stingri norādīja, ka procentu likmes martā netiks pazeminātas, kamēr Eiropas Centrālās bankas vadītāja Kristīne Lagarda (Christine Lagarde) pauda, ka kredītu izmaksas Eiropā līdz vasarai nekļūs zemākas.

Neviennozīmīgs sākums peļņas sezonai

Uzstādot augstu latiņu ASV uzņēmumu peļņas prognozēm, pozitīvi pārsteigt ar pēdējo ceturkšņu rādītājiem spēja tikai daži tirgus līderi. Viens no šiem uzņēmumiem bija gigants "Microsoft", kas pārsniedza gan ieņēmumu, gan peļņas prognozes. Galvenais izaugsmes segments bija mākoņskaitļošana, kas gada laikā pieauga par 20%. Vēl viens liels tehnoloģiju uzņēmums un "Google" mātesuzņēmums "Alphabet" rādīja lēnāku reklāmas ieņēmumu izaugsmi, salīdzinot ar konkurentiem "Facebook" un "TikTok". Lai gan kopējās peļņas rādītāji šķietami ir bijuši līdzvērtīgā līmenī, lielais akciju cenu pieaugums pirms finanšu rezultātu publicēšanas radīja vairāk nekā 5% negatīvu cenu reakciju pēc publicēšanas.

Pozitīvāka aina ir vērojama Eiropas tehnoloģiju tirgū, kur gan prognozes, gan akciju novērtējumi ir krietni zemāki. Nīderlandes lielākā uzņēmuma "ASML Holding" akcijas sasniedza jaunu visu laiku augstāko līmeni, apliecinot, ka pieprasījums pēc pusvadītājiem ir atgriezies. Pusvadītāju iekārtu galvenais piegādātājs gada laikā spēja palielināt peļņu par 9%, pat ņemot vērā pieaugošos ES un ASV institūciju piemērotos ierobežojumus Ķīnas tirgum. Līdzīgi vācu programmatūras līderis SAP sagaidīja pozitīvu tirgus reakciju, jo prognozētais mākoņpakalpojumu ieņēmumu pieaugums gadā ir 24%–27%. SAP pārstrukturēs 8000 darba vietas, veicinot mākslīgā intelekta izmantošanu, un programmai atvēlēs 2 miljardus eiro.

Pat Eiropas vadošajām "Euro Stoxx 50" indeksa akcijām sasniedzot to visu laiku augstākos līmeņus, tās tik un tā ir par 35% lētākas nekā "S&P 500" akcijas, salīdzinot to cenas un peļņas attiecību. Eiropas uzņēmumiem ģeogrāfiski ir vairāk dažādu ieņēmumu gūšanas avotu, aptuveni tikai trešdaļu no ieņēmumiem gūstot eirozonā. Lai gan šobrīd mēs nepalielinām šo Eiropas tehnoloģiju uzņēmumu īpatsvaru portfeļos, var rasties laba iespēja to darīt, ja ASV tirgus līderi izrādīs vājuma pazīmes.

Ķīnā jauns gads, bet tās pašas bažas

Ķīnas "CSI 300" kontinentālās daļas akciju tirgus indekss noslīdēja līdz zemākajam līmenim piecu gadu laikā - pasaules otrā lielākā ekonomika turpināja demonstrēt izaugsmes tempa palēnināšanos. Šā gada izaugsmes prognozes ir 4,5 %–5 % diapazonā, kas ir zem valsts līderu ambīcijām un ilgtermiņa vidējiem rādītājiem. Saglabājas bažas par turpmāku izaugsmes tempa palēnināšanos, ražošanas apjomiem sarūkot jau ceturto mēnesi pēc kārtas un jauniešu bezdarba līmenim sasniedzot gandrīz 15%. Vēl viena būtiska problēma ir deflācijas spiediens, ko rada nekustamā īpašuma tirgus, kas veido aptuveni piektdaļu no Ķīnas ekonomiskas aktivitātes un kurā turpinās pieprasījuma un cenu lejupslīde.

Ņemot vērā ekonomikas un akciju tirgus problēmas, politikas veidotāji ir īstenojuši virkni pasākumu, tostarp aktīvu iegādi no valsts puses, nodokļu samazināšanu, valsts izdevumu palielināšanu un citus. Tomēr neviens no šiem pasākumiem neizrādījās pietiekams. Tirgus dalībnieku gaidas par valdības finanšu iepludināšanu ekonomikas stimulēšanai, līdzīgu tai, kas tika īstenota globālās finanšu krīzes laikā, palika nepiepildītas.Šis ir viens no iemesliem, kāpēc tirgus dalībnieki saglabā pesimistisku noskaņu attiecībā uz Ķīnu.

Pēdējās "Bank of America" fondu pārvaldnieku aptaujas rezultāti parādīja, ka 44% no Eiropas pārvaldniekiem uzskata, ka Ķīnu turpmākajos mēnešos sagaida stabila izaugsme, šim rādītājam nokrītot no 59% decembrī veiktajā aptaujā, savukārt 42% fondu pārstāvju uzskata, ka Ķīnas izaugsmes temps turpinās palēnināties, šim rādītājam palielinoties, salīdzinot ar 29% decembrī veiktajā aptaujā.

Ķīnas uzņēmumi "Hang Seng" indeksā ir trīs reizes lētāki nekā to līdzinieki ASV "S&P 500" indeksā, balstoties uz to prognozēto akcijas cenas un peļņas attiecību. Ņemot vērā tik zemus akciju novērtējumus un pārmērīgi negatīvo noskaņojumu, teorētiski augšupejas potenciāls ir spēcīgs. Neskatoties uz to, fundamentāli lielas izmaiņas nav notikušas, ekonomikai turpinot lejupslīdi, un valdības īstenotā politika pagaidām nav pietiekama, lai mainītu situāciju.

Ieguldījumu stratēģija

Nesenie notikumi tirgos veido nelielu daļu no mūsu kopējā tirgus novērtējuma. Kopumā janvārī esam vērtējuši riska līmeni kā stabilu. Lielākos uzlabojumus novērojām makroekonomiskajos rādītājos - cilvēkiem turpinot tērēt un darba tirgum neizrādot vājuma pazīmes. Lielāka nenoteiktība bija vērojama attiecībā uz politiskajām norisēm, jo rit vēlēšanu gads daudzās valstīs, taču tas nav kavējis pašreizējas tendences. Tas pats ir attiecināms uz akciju novērtējumiem, akcijām ASV turpinot būt dārgām, taču vēsture rāda, ka, tirgiem sasniedzot savus visu laiku augstākos līmeņus, šis impulss ir diezgan noturīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!