Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pagājušās nedēļas izskaņā "Microsoft" apsteidza "Apple" cīņā par pasaules vērtīgākās kompānijas titulu.

Finanšu tirgus svārstību rezultātā "iPhone" ražotāja akciju vērtība nedaudz kritās, kamēr "Windows" īpašnieku vērtība kāpa.

Tā rezultātā "Microsoft" vērtība piektdien sasniedza 2,89 triljonus ASV dolāru, bet "Apple" vērtība nokritās līdz 2,87 triljoniem dolāru. Jāmin gan, ka "Microsoft" vēl ir tāls ceļš ejams, lai sasniegtu "Apple" rekordu, proti, kompānija pērnā gada vasarā, kad tās akciju vērtība pakāpās, pirmo reizi finanšu tirgu vēsturē kļuva par pirmo kompāniju, kuras kopējā vērtība pārsniedz trīs triljonus.

Arī pirmdien "Microsoft" turējās priekšā "Apple", bet starpība bija mazliet sadilusi.

Jāmin, ka šī nav pirmā reize, kad "Microsoft" kļūst par līderi. Kopš 2018. gada dažas reizes Bila Geitsa izveidotais uzņēmums uz īsu brīdi ir pārņēmis vadību. "The Guardian" raksta, ka pēdējo reizi tas notika 2021. gadā.

"Redburn Atlantic Equities" analītiķis Džeimss Kordvels jau trešdien, 10. janvārī, samazināja "Apple" reitingu uz "neitrālu". Iepriekš kompānija sniedza ieteikumu "pirkt" akcijas. Tomēr, kā uzskata eksperts, uzņēmumam tuvākajos gados ir mazas izaugsmes iespējas.

Lielākā "Apple" problēma, kā min "Bloomberg", saistāma ar vājo ekonomiku Ķīnā, kas tradicionāli ir bijis viens no lielākajiem "iPhone" ražotāja tirgiem.

Šķiet, ka tirgū kopumā valda nedaudz skeptiska attieksme pret Stīva Džobsa izveidoto leģendāro uzņēmumu, un tādēļ arī "Microsoft", kas turpina attīstīt mākslīgā intelekta sistēmas un to integrāciju savos produktos, daļai investoru sāk šķist pievilcīgāks ieguldījums.

Tomēr jāmin, ka gan "Apple", gan "Microsoft" aizvadītais gads bija labs. Pērn "Apple" akcijām bija 48% pieaugums, bet "Microsoft" 2023. gadā bija vērojams 57% pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!