Foto: Shutterstock

Lai arī ASV un Japānas kompānijas vēl aizvien dominē videospēļu pasaulē, pēdējā desmitgadē aizvien vairāk Eiropas valstu, pateicoties arī valdību un ES finansējumam, ir sākušas iecirst savu robu digitālās izklaides pasaulē. Iespējams, vislabākais piemērs tam ir Latvijas netālie kaimiņi – poļi un uzņēmums "CD Project Red", kas no maza videospēļu lokalizēšanas kantora nu ir izaudzis par vienu no visvairāk mīlētajiem un cienītajiem izstrādātājiem un izdevējiem pasaulē.

Videospēļu cienītāju skaits pasaulē ik gadu aug. Pieaugot spēlētāju skaitam, auguši arī industrijas apgrozītās naudas apjomi. Pēc dažādiem datiem, nozare kopumā ir apsteigusi Holivudu un pērn tajā tika apgrozīti no 200 līdz 350 miljardiem ASV dolāru.

Lai gan nozarē dominē lielie spēlētāji, kas var atļauties ieguldīt simtiem miljonu savu produktu izstrādē un vēl tikpat mārketingā, te arī viena vai dažu cilvēku komandām ir labas iespējas izcelties. Piemēram, šī gada sākumā “Delfi” rakstīja par divu latviešu izstrādāto videospēli “The Case of the Golden Idol”, kas ap sevi sapulcējusi prāvu atbalstītāju skaitu un saņēmusi starptautisku atzinību – to labi novērtēja industrijā plaši pazīstami spēļu autori.

Vairāk nekā 4500 cilvēku datorspēļu lielākajā platformā un veikalā “Steam” spēlei veltījuši augstāko novērtējumu. Vairāk nekā 98% spēlētāju to atzinuši par lielisku. Jau pirmajā mēnesi, kā intervijā “Delfi” teica autori, spēli iegādājušies 40 tūkstoši pircēju. Ņemot vērā, ka “Steam” platformā vien (neskaitot citas platformas, spēļu konsoles un veikalus) dienā iznāk vidēji vairāk nekā 30 spēles, šie ir ievērojami panākumi.

Attiecīgi, kā nesen raidījumā “Spried ar Delfi” minēja kultūras ministre Agnese Logina (P), te ir arī ekonomiskās izaugsmes iespējas. Vaicāta, kā tieši valstij būtu jāatbalsta tik ienesīga nozare, Logina skaidroja, ka valsts uzdevums ir nevis radīt finansējuma programmas, bet radīt infrastruktūru, lai cilvēki var strādāt un radīt idejas šajā jomā. KM loma šeit būtu izglītības veicināšana.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!