Foto: Publicitātes foto

Jau janvārī rakstījām, ka nozīmīgākie akciju indeksi sasniedza savas visu laiku augstākās virsotnes - februārī šie rādītāji tika pārsniegti un S&P 500 indekss pārspējis vēsturisku 5,000 punktu līmeni. Stabila uzņēmumu peļņa ar izaugsmes prognozēm nākamajam gadam turpināja virzīt šo augšupeju, tāpat globālā ekonomika piedzīvoja izaugsmi, neskatoties uz stagnējošo Eiropas, Apvienotās Karalistes un Japānas ekonomiku. Tikmēr obligāciju indeksi piedzīvoja kritumu, jo tirgus dalībnieki kļuva piesardzīgāki attiecībā uz gada procentu likmju prognozēm.

Šobrīd šīs prognozes pietuvojās ASV Federālo rezervju sistēmas un Eiropas Centrālās bankas prognozēm par pirmo iespējamo procentu likmju samazinājumu šī gada jūnijā. Augsta ienesīguma obligāciju sniegums izskatījās labāk, pieprasījumam pēc tām pieaugot vairākus mēnešus pēc kārtas.

Nozīmīgākā akcija uz zemes – "Nvidia" veiksmes stāsts

Tieši tā investīciju bankas "Goldman Sachs" analītiķi nodēvēja pusvadītāju ražotāju "Nvidia". Un šāds apgalvojums nav bez iemesla – uzņēmums ir viens no pieciem lielākajiem uzņēmumiem pasaulē pēc tā tirgus kapitalizācijas un ir visstraujāk augošais uzņēmums starp vadošajiem tehnoloģiju ražotājiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, "Nvidia" apgrozījums 2023. gada pēdējā ceturksnī pieauga par 265%, savukārt peļņa pieauga vairāk nekā septiņas reizes. Pusvadītāju nozares līdera veiksmes stāstu lielā mērā veicināja mākslīgā intelekta vilnis. "Nvidia" akciju cena strauji pieauga pēc vēsturisko peļņas rādītāju paziņošanas - uzņēmuma tirgus kapitalizācija palielinājās par gandrīz 300 miljoniem ASV dolāru, kas ir vēsturē lielākais kapitalizācijas pieaugums vienas dienas laikā. Iespaidīgais kāpums turpinās kopš gada sākuma, akcijas atdevei sasniedzot 64% un apsteidzot visus lielākos akciju indeksus.

Tirgus dalībnieki prognozē, ka nākamajā gadā "Nvidia" peļņa pieaugs par 78%, kamēr "Nasdaq 100" indeksa uzņēmumiem šis rādītājs būs 17%.

Atpakaļ nākotnē – Japānas stāsts

Interesantas ziņas nākušas no Japānas, kur tirgus dalībniekiem bija svinības gluži kā 1989. gadā, kad bija sasniegts iepriekšējais akciju tirgu pīķis. Februārī galvenais akciju tirgus indekss Nikkei 225 pārspēja savus visu laiku augstākos līmeņus, kam bija nepieciešami vairāk nekā 30 gadi, lai atgūtos pēc nekustamo īpašumu tirgus radītā burbuļa plīšanas. Kas virza akciju izaugsmi? Lielāko grūdienu deva stabilie peļņas rādītāji un ieguvumi, kas izriet no korporatīvās pārvaldības reformām. Pēdējā gada laikā uzņēmumi, kas kapitālu izmanto neefektīvi, tiek mudināti vairāk atgriezt ieguldīto kapitālu saviem akcionāriem. Kā pozitīva iniciatīva no valdības puses kalpoja arī ieguvumi vietējiem ieguldītājiem saistībā ar beznodokļu shēmām.

Tāpat politikas izmaiņas sakrita ar labvēlīgiem makroekonomiskajiem apstākļiem. Patēriņa cenu pamatinflācija janvārī palielinājās par 2%, kas uzņēmumiem ļauj pacelt cenas un aizsargāt savu peļņas normu. Taču algu pieauguma temps joprojām ir lēnāks, un martā notiekošajām ikgadējām arodbiedrību pārrunām būs izšķiroša loma ilgtspējīgākas pieprasījumā balstītas inflācijas panākšanā.

Ir interesanti atzīmēt, ka pēdējā pīķa laikā Japānas akciju tirgus bija vairāk nekā četras reizes dārgāks nekā ASV akciju tirgus, salīdzinot pēc CAPE attiecības (zināma arī kā Šillera cenas un peļņas attiecība). Šobrīd ir otrādi, jo ASV tirgus ir gandrīz 1,5 reizes dārgāks.

No starptautiskā tirgus uz vietējo

Viens no Luminor pensiju plānu portfeļu obligāciju emitentiem ir sasniedzis nozīmīgu panākumu savā ilgtspējas stratēģijā. Plaši pazīstamā zinātnē balstītu mērķu iniciatīva (Science Based Targets initiative jeb SBTi) ir apstiprinājusi Lietuvas mazumtirdzniecības grupas Maxima sasniedzamos emisiju samazināšanas mērķus. Grupa ir apņēmusies līdz 2030. gadam samazināt 1. un 2. pakāpes siltumnīcefekta gāzu emisijas par 42%, salīdzinot ar 2021. gada bāzes līmeni. Šie mērķi atbilst nepieciešamajiem pasākumiem, lai izpildītu Parīzes nolīgumu – ierobežotu globālo sasilšanu līdz 1,5 °C. Mēs turpinām atbalstīt vietējos emitentus, ieguldot gan to uzņēmējdarbības izaugsmē, gan tiecoties atstāt pozitīvajā ietekmē uz sabiedrību kopumā.

Ieguldījumu stratēģija

Nesenie notikumi tirgos veido nelielu daļu no mūsu kopējā tirgus novērtējuma. Kopumā februārī esam vērtējuši riska līmeni kā stabilu. Analītiķu prognozes šim gadam attiecībā uz visu tirgu uzņēmumu peļņu ir būtiski uzlabojušās. Iedzīvotāju patēriņa rādītāji un darba tirgus turpina virzīt ekonomisku izaugsmi. Tomēr tas nozīmē, ka pēdējais inflācijas samazināšanas periods var būt visgrūtākais, ko apliecina nelielais patēriņa cenu indeksa pieaugums. Tehniskie tirgus rādītāji lielākoties ir atbalstoši akcijām, neskatoties uz tirgu plašuma sarukšanu un vēsturiski lielo ieguldītāju optimismu, kas var saglabāties vēl diezgan ilgu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!