Foto: Reuters/Scanpix
Šveiciešu pilots Andrē Boršbergs, kurš tikai svētdien ar saules enerģiju darbināmajā lidmašīnā "Solar Impulse 2" pacēlās no Naņdzjinas Ķīnas austrumos un devās lidojumā pāri Klusajam okeānam, trešdien nolaidies Japānas Nagoijas lidostā. Tas darīts slikto laikapstākļu dēļ virs Klusā okeāna.

Kā redzams fotogrāfijās, ap šveiciešu lidaparātu tūlītēji uzbūvēts piepūšams angārs. Lidmašīnu un tās pilotu apmeklējis arī vietējās prefektūras gubernators Hideaki Omura.

Jau ziņots, ka šobrīd lidmašīna dodas lidojumā ap zemi. Svētdien paceļoties no Ķīnas, bija plānots sešās diennaktīs sasniegt Havaju salas. 

Jau līdz šim pārlidojumu bija nācies vairākkārt atlikt laika apstākļu dēļ. "Klusajā okeānā man jābūt gatavam uz nezināmo," Boršbergs rakstīja tviterī pirms došanās ceļā. "Sliktākajam gadījumam mums ir izpletnis un plosts, un mēs zinām, kā tos lietot," viņš sacījis ziņu aģentūrai AFP. "Protams, ceru, ka tādas vajadzības nebūs." Tiesa gan, ja pilotam nāktos ar izpletni izlekt atklātā okeānā, glābējiem būtu jāmēro simtiem kilometru, lai viņu sasniegtu.

Boršbergs un viņa partneris Bertrāns Pikārs 9.martā no Abudabi ar vieglo "Solar Impulse 2" lidmašīnu sāka ceļojumu apkārt pasaulei, pārmaiņus uzņemoties tās vadīšanu, lai pievērstu uzmanību zaļās enerģijas izmantošanas iespējām.

Naktīs, ja apstākļi ir mierīgi, lidotāji var īsu brīdi nosnausties, uzticot vadību autopilotam, bet šādi miega brīži nepārsniedz 20 minūtes vienā reizē. Lai spētu noturēt modrību, abi piloti apguvuši meditācijas un pašhipnozes iemaņas, bet jogas prasmes palīdz viņiem atbrīvot ķermeni, ilgstoši atrodoties kabīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!